'12 dec

11

09:08
1
Matolcsy a Bankó-Skynet atyja

írta: Lutius Lemmingus

Van ez a fél éve folyamatosan egyre mívesebbre csiszolt, sziklaszilárd költségvetés. Amihez még az utolsó pillanatban is egy 92 oldalas salátatörvényt kell hozzátákolni, mert köszönő viszonyban sincsenek a számai a valósággal, a reális lehetőségekkel. Módosítása nélkül nem lehetne tartani a konvergenicaprogramot például, mert amíg a gonosz IMF-el a sikerérdekében nem egyeztünk meg, addig a büdzsébe beleírtuk a megállapodást. Röviden: az állam pökhendisége és ad hoc kapkodásai miatt önmaga ütött lyukakat a kivetett sarcok óceánjából készített költségvetésén - ami egyébként lassan elkoptatni látszik az ominózus középréteget, a szegényebbeket pedig a nyomorküszöb alá taszítja. Majd ezeket a lukakat ismét a zembereken verné le.

Most épp a kiskereskedők vannak terítéken. A legújabb elképzelések szerint nem csak kötelesek lesznek lecserélni pénztárgépeiket a NAV-hoz online bekötöttekre (ergo: új pénztárgépeket kell venni), de ez a csere díjköteles lesz, sőt egy új állami szervezetet is kiépítenek a bizniszre! Úgy tűnik, az egyetemisták és a művészek mellett mások fája alatt is lesz néhány csomagocska.

Boldog karácsonyt Kiskereskedők!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én jelentette be, hogy a 2013-as költségvetést érintő, 397 milliárd forintos kiigazítási programról döntött a kormány, amellyel biztosítható a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány. Ennek részeként a kormány az áfa bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a NAV között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben.

Jelenleg is van a pénztárgépekben egy "fekete doboz", amely rögzíti az adóbevételt, viszont az online összeköttetés azt fogja eredményezni, hogy azonnal, már a vásárláskor bekerül az információ az adóhivatalba. A számítások szerint Magyarországon 400 ezer pénztárgép van.” - írja a Napi Gazdaság

 

“Akár tízmillió forint bírságot is kaphat, aki durván megsérti az új, pénztárgépekre vonatkozó szabályozást... A berendezések cseréjét egy külön hatóság koordinálja, felügyeli és engedélyezi majd, a csere pedig nemcsak azért lesz költséges, mert magát a pénztárgépet be kell szerezni, hanem azért is, mert az engedélyezés is díjkölteles lesz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mekkora terhet ró majd az érintettekre. A javaslat szerint az új pénztárgépek beszerzéséhez állami támogatást lehet igénybe venni, illetve az engedélyeztetési díj a hatóság saját bevétele lesz.” - egészítette ki az Index

Érdemes ízlelgetni mindezt: a már előző kormányok által is sokszor “megmenteni” és “felemelni” kívánt kiskereskedők kapják a karácsonyi csomagot - lehetséges, hogy 400.000 üzlet. Egészen biztosan nagyon boldogok lesznek, egyetlen egy sem zár majd be közülük, és a megmaradók sem fogják terheik egy részét a lakosságra áthárítani.

Az enegdélyeztetési díj a hatóság fenntartására kell, láthatóan a bürokrácia van miértünk és nem fordítva. Ráadásul, nem lehet tudni, hogy az egész ügymenet mennyibe kerül majd az érintetteknek, csak homályos rebesgetés van arról, hogy talán lesz hozzá valamiféle állami támogatás... Ezzel szemben már most konkrétnak tűnik az, hogy aki súlyos mulasztást követ el, 10 milliós bírságokat kockáztathat.

 Persze világos, hogy ismét egy újabb társadalmi csoportot lehet kicsit megkopasztani, szigorúan az adókerülés elleni békeharc nevében, a külön hatóság létrehozása pedig ismét teremthet rengeteg állami munkahelyet. A NAV közbeszerzése is zsíros falatnak ígérkezik, nem rossz biznisz.

 Azonban az arra illetékesek megfogalmazták-e már maguknak az alábbi kérdéseket?

 1. Ha a kiskereskedő a magas áfa, valamint az illetékek és a gépcsere kifizetéséből adódó deficitjét úgy akarja behozni, hogy nem mindegyik tételt üti be a gépbe, akkor mit jelez a Skynet a NAV-nál? Esetleg titkos, beépített webkamera is lesz majd benne?

 2. Kik, hol és mennyi fizetésért tárolják és dolgozzák fel az országszerte működő kb. 400.000 pénztárgép akár napi több terrabite-nyi adatforgalmát?

 3. Mi lesz a nagykereskedelemmel, és a multikkal? Ők kimaradnak, és csak a megvédendő, felemelendő kkv-szektor kap ilyen leleményes kütyüket a fa alá?

 4. Nem lenne jobb az adózási morál, ha egy régi jó magyar közmondás ( “Zab hajtja a lovat és nem az ostor?”) és egy régi jó Mária Terézia-i elv (“Etetni kell a juhot, ha nyírni, fejni akarjuk.”) mentén gondolkodna az állam?

Éljen az öngondoskodás magyar modellje: Fizess, vagy csukd be a kócerájt!

nav_skynet2.jpg

Képünkön: Hajnali műszak beregdaróci kisboltot ellenőriz az enbéefesz (NBFSZ - Nemzeti Blokkadást Figyelő Szolgálat) budapesti központjában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.11. 23:09:03

Egy hasonló csoda:
"Álőstermelőkre csaptak le a hatóságok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, "a zöldségmaffia három telephelyén" - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken. Az árusok magyarnak álcázott lengyel krumplit akartak értékesíteni."
www.hir24.hu/belfold/2012/11/30/csatat-nyertek-budaiek-a-zoldsegmaffia-ellen/~~fokusz

Legyőzzük a Zöldségmaffiát kartársak, Magyarország győzni fog :D :D

RSS

táblácska

"Ez a kis magyar világ itt háborog: fekete, csúnya felhők kavarodnak rája. Aki nem csupán arra termett, hogy egy számmal növelje a születési és halálstatisztikát: most nem alkudhat. Harcol, ahogy tud. Kezeli a viharágyút a butaság, sötétség ránk tornyosodó felhői ellen." - Ady Endre

FB

propeller+blogroll (fck bloghu)

Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben bármilyen építő/romboló megjegyzésed, ötleted, információd volna, nyugodtan írj a szabotázs e-mail címére.

süti beállítások módosítása