'12 ápr

05

20:26
1
Közgép, milliárdok, Schmitt Pali - Frissítve

írta: Komjaga

Korábban amellett törtünk lándzsát, hogy hiába itt a nagy örömködés, Schmitt Pali szánalmas lemondása jottányit sem változtat a nagy keleti-ugar vidám hétköznapjain. Jöjjön egy példa, hogy micsoda finomságok zajlanak a „morális megújulással” párhuzamosan.

Az érvelve perelő Palibácsi botrányának kiteljesedésekor (március 28) az origo.hu-n lejött egy írás a következő címmel: „Újabb milliárdos megbízást nyert egy Közgép-konzorcium”, hogy aztán gyorsan el is felejtődjön a felháborodás közepette.

Pedig egy sokkal többre hivatott tanmeséről volt ám szó. Miről is? Hát valami olyasmiről, ami kapcsán felmerülhet a szabálytalan pályáztatás – korrupció - alaptörvénnyel ellentétes mutyi gyanúja és valami ennél is konkrétabb.

„Egyedüli pályázóként nyert el egy többmilliárdos állami megbízást egy olyan konzorcium, amelynek tagja a tulajdonosi hátterét titkoló, viszont nyilvánvaló kormányzati kötődésekkel rendelkező Közgép. A két cégből álló csoport a Győr melletti iparterület fejlesztésére kapott megbízást.”

írja az origo.hu.

Alapvetően az, hogy a Fideszt pénzelő Nyerges Zsolt által elnökölt Közgép egy újabb milliárdos (jelen esetben 3,047 milliárd) tendert nyer meg versenytárs nélkül, sajnos annyira nem nevezhető ebben az országban rendkívülinek. Pontosabban most a Közgép és a Magyar Aszfalt nevű cégek közösen pályáztak Győr Kelet MK fantázia név alatt az Audi győri beruházásához kötődő projektre, amit a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. írt ki.

Az érdekesség az, hogy az életbe lépett alaptörvény értelmében a Közgép hétpecsétes titoknak számító tulajdonosi hátterét nyilvánosságra kéne hozni, ugyanis, ahogy az origó rámutatott: „csak olyan szervezet részesülhet állami forrásból, "amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható"”. A portál meg is ismételte a tulajdonosokra vonatkozó adatkikérését a NIF-nek. Legalább is, március 28-án még erről volt szó. Akit érdekel egyébként itt olvashat a Közgép sztorijáról részletesebben. 

Aztán valahogy a nagy morális megújulásban az ügy elsikkadt. Pedig nem volna egy utolsó dolog végre megtudni, kiknek is kerülnek a zsebébe a közpénzek már egy jó ideje…

Frissítés 04.05 20:26 Újdonságok: Mutyi - kiemelt beruházás maradt a te neved

Bár nem verték nagy dobra (a magyarinfo és a nepszava.hu foglalkozott vele talán egyedül, ráadásul azok is csak mai anyag keretében), a Schmittel sújtott hétfő éjjelén (másodika) a parlament egyetlen ellenzéki módosító indítványt sem fogadott el a kiemelt beruházásokat szabályozó törvény esetében, így az lényegében zöld utat kapott a jövő heti végszavazás előtt. A törvény a sokat emlegetett Sukoró-ügyből lehet ismerős, ez teszi lehetővé, hogy azokra a nagyberuházási projektekre, melyeket "nemzetgazdasági szempontból kiemelt" plecsnivel látnak el ne vonatkozzanak a normál törvényi előírások.

Ez mit is jelent?

Az ellenzéki Fidesz által akkor még jogosan a mutyi melegágyaként számon tartott törvényt a dübörgő morális forradalom nem, hogy nem törölte el, de még meg is könnyítette annak működését, Tállai András BM államtitkár módosítóját, ugyanis elfogadták.

"Gyorsítaná a kiemelt beruházások engedélyeztetését a kormány:

A határidők csökkentésével egyszerűsödik, gyorsabbá válik az ügyintézés a kiemelt jelentőségű beruházások során az erről szóló törvénymódosítás értelmében - mondta előterjesztői expozéjában Tállai András belügyi államtitkár. Kifejtette: a természetvédelmi és a környezetvédelmi hatósági eljárások, környezeti hatásvizsgálatok, valamint az egységes környezethasználati engedélyezési eljárások hossza jelentősen csökken, így több esetben az ügyintézési határidő több hónapról 30 napra rövidül." - parlamenttv.hu/MTI

Igaz, minek kéne szarakodni, a sok pénznél talán tényleg csak a gyorsan sok pénz jobb. Szóval várhatóan a Közgép-titok, titok marad továbbra is, megkapja a kiemelt plecsnit és vele törvényi védelmet. Pali bácsi pont kapóra jött, hogy ne kelljen hangosan felvállalni: a korrupció, ha hatalmon van az ember, annyira már nem büdös. 

Morális szempontból meg ha végül valaki kötözködne, majd valamelyik kormányzati protokoll droid átülteti, amit nem is olyan rég a cseh kormányfő talált mondani: "A miniszterelnök azt mondta, hogy a problémákat az az elhibázott rendszer okozza, amelyet a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), tehát a mai legnagyobb ellenzéki erő kormányzása idején vezettek be, és amelyet a jobbközép kormány csak megörökölt.".

Pl: A korrupció nem a mi hibánk, a rendszeré, mi meg csak megörököltük és így működik magától... vagy valami ilyesmi. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabad Gábor 2012.04.06. 09:29:27

„Kinek a tulajdona a keh.hu? Netalán Schmitt Pálé személyesen? Ő fizette a szerverdíjat, a honlapfejlesztőket, a tartalmat gondozókat a személyes állami gázsijából, és most úgy döntött, hogy becsukja?”
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2026_kehes_media

RSS

táblácska

"Ez a kis magyar világ itt háborog: fekete, csúnya felhők kavarodnak rája. Aki nem csupán arra termett, hogy egy számmal növelje a születési és halálstatisztikát: most nem alkudhat. Harcol, ahogy tud. Kezeli a viharágyút a butaság, sötétség ránk tornyosodó felhői ellen." - Ady Endre

FB

propeller+blogroll (fck bloghu)

Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben bármilyen építő/romboló megjegyzésed, ötleted, információd volna, nyugodtan írj a szabotázs e-mail címére.

süti beállítások módosítása