'12 júl

24

11:42
3
A megbukott dinnyekommunizmus és Kedves, a tehén

írta: Komjaga

Épp csak szárba szökkent volna a dinnyeipari tervgazdaságunk a maga rögzített 99 forintos árával, szövetségbe forrasztva multikat-országgyűlésiképviselő/felvásárlókat-termelőket és a többet fizető proletariátust, mikor jött holmi index névre hallgató, válság előtti, „régi világhoz” kötődő, szemét jóléti online lap és bedöntötte az egészet.

Remélhetőleg.

Amit most, csak mint csendes sóhaj, jegyzünk meg. Hiszen, annak ellenére, hogy ezen a kívánságon egy piacgazdaságra épülő demokráciában nem kéne túl nagy viharnak kerekednie, mégis némi visszafogottsággal írja le az ember, amikor a parlament mezőgazdasági bizottságának tagjai, meg az agrárállamtitkár ilyesmiket rebesgetnek:

„ha jó erősen visszafogom magam, akkor is azt mondom, hogy vérlázító. Ez egy megállapodás, és szó sincs arról, hogy a fogyasztókat károsítja.” A képviselő elmondta, hogy a „magyar termelők azt várják a magyar kormánytól, hogy a magyar termelőket védje meg”  - Pócs János, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes tagja, index

„A „rosszakaróknak” pedig – köztük „egy internetes lapnak, amely a GVH-hoz fordult” – azt üzente, nem fog sikerülni.” Budai Gyula - index, ugyanott

Mert ki akar itt nyáron ellenforradalmár lenni, ugye. Recsknél csak jobb egy lángos a Balatonnál.

Pedig ezzel a dinnye sztorival már épp mintha körvonalazódott volna valami, egy tájékozódási pont, ami kapcsán oksági láncokra következtethettünk volna. Erre gondolt vajon Orbán Viktor dunaharaszti Coca-Cola gyárban, mint új gazdasági modell? De jött a Gazdasági Versenyhivatal és felbomlott a dinnye szövetsége. Hétfőn már a CBA-k is itt-ott 85 forintra csökkentették az áraikat, és összefüggések helyett csak atomizálódott kérdések maradtak:

budai2.jpgHogy, mi van? Ez most jó így egyáltalán valakinek? Miért? Tényleg le akarjátok tagadni, hogy kartell volt?

Meg persze az egymásra mutogatás, hogy aki a dinnyekartell ellen van, az a magyar termelők ellen van, nemzetellenes. Kontra, ez dinnyeadó, milliárdokat vesz ki az egyébként is meggyötört hazai fogyasztók zsebéből, ilyesmik.

Mindeközben olyan apró szépségek viszonylag kevés helyen fogalmazódtak meg (volt ilyen azért), hogy pontosan hova is megy ez a pénz? Mennyire támogatják ezzel a termelőket?

A 30 forintos emelés indoklása egy áruházlánci kiíráson:

"Tisztelt vásárlóink, tájékoztatjuk Önöket, hogy országos akcióban a görögdinnye 69 forint/kg-os fogyasztói áron lett meghirdetve. E helyett a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a magyar termelők segítése érdekében kiváló magyar, jó minőségű görögdinnyét fogunk árulni 99 forint/kg-os áron" – index

Szóval, 99 forintos ár, 30 forintnyi emeléssel, rendben. Felvásárlási ár eközben 40 forint:

„elfogadható a multiknak és a termelőknek is, így kilónként 40 forintot kaphatnak a gazdák” - index

Tavaly ugyanekkor, a kritizált 35-49 forintos dinnyeár időszakában a felvásárlási ár 25-33 forint körül mozgott. A felvásárlási ár ergo legjobb esetben is 15 forinttal nőtt, míg a kereskedelmi árra 30 forintot pakoltak rá. Akkor most kit is támogatunk? Mindeközben Simonka György, a Dinnye Szövetség elnöke, a dinnyeár élharcosa maga is felvásárló, akik 5-10%os árréssel dolgoznak, mi több a dél-békési térség fideszes parlamenti képviselője… Valami azt súgja, hogy azért itt a nemzetveszejtés, vagy 99 forint opciói kicsit azért sántítanak. 

Az idei dinnye-gate egyébként itt tart:

„Hétfőn Budai Gyula agrárállamtitkár személyesen tárgyalt a Gazdasági Versenyhivatal elnökével, aligha függetlenül attól, hogy a GVH a múlt héten – részben a lapunkban megjelent cikkek nyomán – kartellgyanú miatt vizsgálni kezdte a 99 forintos dinnye ügyét. Hogy lesz-e versenyjogi eljárás, és jogilag kartell lesz-e a termelőknek, felvásárlóknak és kereskedőknek a Vidékfejlesztési Minisztérium ösztönzésére kötött ármegállapodása, azt még nem tudni. Az érintettek hétfőn már „teljesített kérésekről” beszéltek, és tagadták, hogy árról tárgyaltak volna, holott ezt korábban a VM elismerte. Az árak közben számos helyen 85-95 forint közé csökkentek, de a vevők ezen az árszinten is százmilliókkal többet költenek dinnyére.” – index

Különben, aki nem érti, hogy honnét jött hirtelen ez a szocreál, retro gazdaságirányítási elképzelés, az jobb, ha felidézi a pénteki, dunaharaszti Coca-cola gyárban elmondott Orbán-beszéd egy részletét, amit valamiért ebben az értelmében nem igazán boncolgattak:

„A kabinet új gazdasági modellt épít, amelynek a Coca-Cola a kedvezményezettjei közé fog tartozni - mondta beszédében a kormányfő, hozzátéve: ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelynek a Coca-Cola nem csak egy dobozt és a benne lévő italt jelenti, Coca-Colát inni ugyanis azt jelentette, hogy egy rövid időre, "legalább egy korty erejéig" az ember a nyugati világhoz tartozott.” 

"Az európai válság kikényszerítette átalakulás miatt lassan közhelyszámba megy a nemzetközi politikában az a mondat, hogy a világ többé már nem lesz olyan, mint a válság előtt volt. Az azonban biztos, hogy ha csak egy dolog is marad abból a régi világból, ami ott lesz a jövőben is, az a Coca-Cola" - fejtette ki a miniszterelnök – [origo]

Lássuk röviden az új gazdasági modell hátterét: a kommunizmusban nem volt semmink, de legalább volt kóla, amitől úgy éreztük, mintha nyugaton lennénk. ’89 után jött pár év jóléti állam, meg szabadság, de most a válság után ez eltűnt és várhatóan csak a kóla marad belőle.

coke copy.jpgTehát, az új gazdasági modell világában ezek szerint megérkeztünk a kommunizmusba újfent, vagy legalább is egy egyenértékű variánsba. Ami annyiban biztosan eltér, hogy itt lesznek kedvezményezettek. Coca-Cola, Simonka György, vagy Lajos bácsi és a Közgép, feltételezhetően.

Az meg a párt logikájából és Orbán Viktor helyzetéből fakadóan nem egy nagy csoda, hogy ezt követően hamarosan terjedni kezdett az "új" minta.

Az ország életét ugyanis a Fidesz irányítja kétharmaddal, amit – lévén egy nagyon demokratikus párt – 1988 óta Orbán Viktor irányít, kizárólag. Ergo, az országot nagyjából Orbán Viktor irányítja, magában. Akkor is, ha nyaral, mert a klientúra követi az irányt és pont. A dinnyekartell ötlete persze lehetett Orbántól független is, de ebben az esetben igen nehéz lenne eldönteni, hogy vajon ez most jó vagy rossz. 

 A Coca-Cola gyárban elhangzott beszédből kikövetkeztetni vélt jövőkép amúgy - ha jobban belegondolunk-, nem is üt el túlzottan a miniszterelnök élethelyzetétől. Orbán Viktor nyaral, 49 éves Fiatal Demokrata, jövőre 50 lesz, őszül, az arcából ítélve még meg is hízott. Nyár van, gyermekek viháncolnak, ő meg öregszik, ráadásul válság van, a gazdaság haldoklik, mindennek a tetejében az IMF is bejött az országba. Mit tesz ilyenkor az ember? Az emlékeibe merül, abból merít erőt, tanácsot. És mit talál Orbán Viktor a gyerekkorában? Hát kommunizmust. 

Ami nem baj, természetesen nem találhat ott mást, abban élt, ő is. Csak hát mégis mekkora paradoxon lehet ez számára: a boldog ifjúkor, mégis a kommunizmusban. 

A miniszterelnök gyorsan ki is fejtette, ugyanott a gyárban,  hogy "de mi nem vagyunk kommunisták”. Rendben. Ha mondja, akkor nem azok. Tiszta sor. Ez csak a fotókon tűnik nagyon hasonlónak, meg a központosított dinnye-tervgazdálkodás esetében, vagy az olyan tehénsimogatókon, ahol a vidékfejlesztési miniszter mellett a kulturális államtitkár is részt vesz(!). Bár bevallása szerint nem ebben a minőségben asszisztált a vörös szalag tehénre aplikálásában.

Erről egyébként ilyen csodálatos leírásokat is olvashattunk:

Miniszter és államtitkár is köszöntötte hétfőn délelőtt Kedvest, a mezőfalvai tehenet, aki 130 ezer liter tejet adott eddig életében. Az ünnepségre alaposan lecsutakolt szarvasmarhát megtapsolták, felszalagozták, és a miniszter többször is simogatással jutalmazta. A trágyaszagban a tehénlepényt kerülgetve megtudtuk, hogy Fazekas Sándor miniszter kaszált már szénát tehénnek, hogy L. Simon László régóta ismeri Kedvest, és hogy Einstein gondolatai a mezőgazdaságra is érvényesek lehetnek. – [origo]

Ami nem az [origo] hibája. Illetve láthattunk ilyen fotókat is:

kedves.jpg

Szóval ez nem Kommunizmus, hanem mondjuk Kommunizmus. Vagy 2.0., vagy elmebaj. Teljesen más. Ugye? 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Bubó 2012.07.24. 12:29:03

feudalizmus... 1012-dik éve...

+a fides mafia országrontásának hatodik éve....

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.07.24. 13:30:22

@dr. Bubó: Lassan különben aktuális lesz egy új ország szlogen: Két hét alatt rend lesz, két év alatt káosz! - NER mondjuk :)

RSS

táblácska

"Ez a kis magyar világ itt háborog: fekete, csúnya felhők kavarodnak rája. Aki nem csupán arra termett, hogy egy számmal növelje a születési és halálstatisztikát: most nem alkudhat. Harcol, ahogy tud. Kezeli a viharágyút a butaság, sötétség ránk tornyosodó felhői ellen." - Ady Endre

FB

propeller+blogroll (fck bloghu)

Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben bármilyen építő/romboló megjegyzésed, ötleted, információd volna, nyugodtan írj a szabotázs e-mail címére.

süti beállítások módosítása