'12 dec

17

13:09
5
A kocsmából irányított ország

írta: Komjaga

Megnyugtató látni, hogy az országnak, ha lassan egészségügye, gazdasága, vagy felsőoktatása nem is marad, azért igazán szuggesztív miniszterelnöke van. Mert lássuk be, ahhoz igen komoly elmetrükköket kell ismernie valakinek, hogy rávegyen egy egész országot arra, miszerint egy kocsmaajtóban előadott, 2 perc 22 másodperces hagymázas hülyeségben kelljen messianisztikus üzeneteket keresnie. Úgy, hogy a cinizmus csúcsaként a szóvivő még le is szögezi másnap: a koncepción nem változtat a kormány. A szomorú az egészben, hogy a társadalom kiterjedt része képes volt kritikátlanul (beleértve számos médiumot is) magáévá tenni a félreértelmezések egyik (kormánynak kedvező) tételét, miszerint a vadonatúj kocsmareform része, hogy nem lesz tandíj. Holott valójában keretszámok nem lesznek. Ami annyit tesz, hogy az egyetemeknek nem lesz finanszírozása jövőre, mert azt a keretszámok alapján utalják ki. Szóval maximum kézből etetés lesz, rosszabb esetben a teljes felsőoktatás csődje, nem ingyenesség. Mert aki volt már kocsmában az annyit biztosan tud: pénz nélkül nem megy, hitel meg nincs.

 A kerálság anatómiája

ov_bab.jpgMondjuk, ha más haszna nem is lesz a mostani kormányzati adventi kocsmatúrának, legalább csupasz valójában mutatta be, hogy milyen országban is élünk. Természetesen eddig se lehetett sok illúziónk, hogy a majdnem hetenként módosított, kőbe vésett költségvetések, vagy a Fideszes bevásárló listaként működő gránitszilárdságú Alaptörvény hazája mennyire szakszerű rendszer, de azért ez valami egészen új minőség, lássuk be. Mert itt Európa közepén azért nehéz volna még egy olyan országot találni, ahol kocsmázások sommás konklúziói alapján békében kézi vezérelhet szaktárcákat egy miniszterelnök. Jogász végzettségével a söntésből kilépve úgy megálmodhatja az oktatás „teljes átalakítását”, három napos határidővel, hogy a felelős miniszter meg sem kérdezi, miután a nagy tervről levélben értesítik: hogy, ezt így hogy? Hogy egy országot nem kocsmából irányítanak?

Nem veti fel esetleg, hogy ha felsőoktatási reformot nem sikerült tető alá hozni, akkor vélhetően három nap egy másikra kicsit kevés lesz? Vagy, hogy a rektorok, szakszervezetek, hallgatók többek között azért is lázadnak, mert a szakmai anyagaikat, véleményeiket, en bloc mindent a kormány magasról letojta és a fejük felett döntött? Hogy vélhetően csak olaj lesz a tűzre, hogy ha most a szaktárcai illúziót is kihagyva pusztán isteni sugallatra gyártunk oktatásibullát?

Annyit mond helyette:  „"ádventi ajándékként" kapott a miniszterelnöktől egy levelet a részletek kidolgozására.”?

Még mintha örülne is, hogy végre a főnök vele is foglalkozik kicsit. Kapott levelet ádventra, mostanában a sok dolog miatt -  hogy így lázonganak a diákok, meg a parlamentbe akartak bemenni legutóbb - , úgy se volt idő, hogy beszélgessenek.

 De most írt neki: „Ahhoz, hogy a több mint egy éves munkánk sikeres legyen – amellyel a felsőoktatási rendszer átalakítását végeztük el – szerdán fontos, az eddigi vitákat összegző döntéseket kell hoznunk”.

 Úgy látszik ez a kétharmad országában már csak így megy. A miniszterelnök elgondolkodik egy témán, eszébe jut valami korszakalkotó, a miniszter meg jól leírja. A többi 8 millió meg biodíszlet meg alkalmazkodik, fizeti a cehhet, éhen hal, morog, csinál amit akar. Mondjuk, ha már így van, akkor a spórolás jegyében nem lehetne ezeket a csodás díszletminisztériumokat megszüntetni? Lenne a bölcs kerál, meg sok-sok írnok, hát csak olcsóbb lenne nem?

 Imígyen szól a kocsmatúra

 Node röviden azért térjünk ki erre a nagyszerű kocsmareformra, illetve az akörül kialakult tévedés cunamira is.

 Mert mit is mondott pontosan a miniszterelnök az üzenetében?

 „A legfontosabb dolog, amit ma megértettem, hogy újra és újra el kell mondani, hogy akik megkezdték a tanulmányaikat korábban azokat semmilyen változás nem fogja érinteni, tehát a mostani egyetemisták a tavalyi föltételekkel fejezhetik be a tanulásukat. A második fontos dolog, hogy ki kell szabadítani a mostani vitát abból a keretből, amely szinte mindannyiunk számára érthetetlenné teszi, hogy miről is vitatkozunk. Ez a keretszám szabályozással függ össze. Úgy a diákok úgy gondolják, hogy a keretszámok valójában elzárják a lehetőséget előlük, nem teszik lehetővé, hogy bekerülhessenek szándékaik szerint az egyetemekre és főiskolákra. Ezért a keretszám szabályozási rendszert el kell törülni.” - mondta a videóban Orbán.

Nos ha már a fontos dolgoknál járunk: a miniszterelnök szerint, a mostani egyetemistákat a felsőoktatási reform hatásai nem fogják érinteni. Azt, hogy akiben van egy csepp emberi érzés, az esetleg a másokat érintő igazságtalanságok ellen is kiállhat, hagyjuk is, mint ellenérv. Akik 20 éve uszításból, szalámizásból, meg a „dögöljön meg a szomszéd tehene is”-ből élnek, azok a szolidaritást valami érzelgős hippi gyengeségnek láthatják maximum. Azonban, ahogy már említettem, ha a most a karvalytőke után új ellenségként megjelölt Gonosz Keretszámokat eltöröljük, azzal megszüntetjük a felsőoktatás finanszírozását. Vélhetően akármilyen jó íródeák is Balog Zoltán erre három nap alatt nem talál megoldást. Ergo az egyetemek így bizony kipurcannak. Szóval az egyetemisták nyugodtan folytathatnák a tanulmányaikat tovább, csak nem lesz hozzá egyetem. Ez esetleg érintheti őket. Egyébként a kormányzati kommunikációnak nem ártana belátni, hogy a társadalomnak elege van abból, hogy debilként kezelik őket. Az erőszakos lesajnálás kontraproduktív: az egyetemisták nem vevők arra, hogy zoknibábosat játszanak nekik egy megszemélyesített „gonosz keretszámmal”. Ettől nem fogják elfelejteni, hogy nem a gonosz keretszámmal van tele a töpörtyűjük, nem a zoknibáb miatt érzik elzárva maguk elől a lehetőségeket, nem ellene tüntetnek, hanem a kormány romboló politikája ellen, a szakmai érvek, a párbeszéd, a kompromisszumok totális hiánya ellen.

 „Azok akik tanulni akarnak Magyarországon, elérik a tanuláshoz szükséges minőségi korlátokat vagy követelményeket – ez ma 240 pont a bekerülés tekintetében – elszántak, hogy tanuljanak, és utána Magyarországon szeretnének dolgozni, no az ő számukra mindenfajta eladósodás nélkül ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak.” - szintén a miniszterelnöki üzenetből.

Nos ez az a részlet amire az ország egy része azon véleményét alapozta, hogy márpedig Orbán visszakozott: nem lesz tandíj. Hogy ez bizony szembemegy az eddigi kormányzati tervekkel (sajnos még hallgatói szervezetek képviselői hajlamosak voltak ezt feltételezni). Pedig aztán lópikulát.

Ez a részlet pusztán elmondja, hogy mi is egy államilag finanszírozott hallgatói hely: ha kapsz olyat, ingyen tanulhatsz, már ha aláírod a röghöz kötést. Az államis helyekkel meg az volt a gond, hogy a kormány szinte nullára csökkentette a számukat, ráadásul a röghöz kötés is jár hozzá, ami pedig a szabad munkaerő áramlás európai alapelvét sérti.

A Balognak írt, kiszivárgott levélben vázolt, illetve a vasárnapi sajtótájékoztatón említett koncepció egy lényeges ponton már el is tért a beidézett szombati üzenettől: kimaradt belőle a 240 pont. Maradt az „akik elérik a tanuláshoz szükséges minőségi korlátokat vagy követelményeket azoknak ingyenes lesz”.

Szóval nem lehet tudni, hogy államilag finanszírozott hely milyen feltételek mellett jár majd. Így aztán hiába lesz elméletben akár végtelen számú ingyenes hely, ha csak az kap, akinek két anyja van, meg három felsőfokú nyelvvizsgája mit sem ér az egész. Mert, ha jól felemelik a feltételeket, akkor bizony szinte mindenki fizetheti a tandíjat. Vélhetően ez is a koncepció lényege.

Ahogy ezt ismerjük, Júdeában minden férfinak joga van gyermeket szülni, ha akar. 

 Maximum nem tud, nem hordhatja ki szatyorban a magzatot.

 A nagy tárgyaló show

Különben a hétvégi kormányzati PR gyárnak a hétfői nap kapcsán még érdekes hozadéka lehet, hogy most mi is lesz ezzel a hallgatósággal tervezett tárgyalással? Mert az már valahol tényleg vicces, hogy szombaton a derék népköztársasági, szocialista időket megidézve a Magyar Nemzet címoldalán listáztatjuk ki azoknak az ismeretlen helyről származó személyes adatait, akikkel kedden udvariasan tárgyalnánk. Sőt, vasárnap megüzenjük a sajtón keresztül, hogy a legjobb volna, ha nem kedden, hanem hétfőn tárgyalnánk. Közben Selmeczi Gabival burkoltan megüzenjük, hogy az a gyerek, aki tüntet, a szocialisták agymosásának áldozata. Nem tudják mit cselekszenek. Szóval, vagy hülye a lurkó, vagy felbujtó. A dög Gyurcsány seggéből kibújt apró Bajnaik gyülekezete! Pfejj. Mert az igazi nemzeti fiatal az a párt ifjúsági szervezete, akik álcázva beszélgetnek a miniszterelnökkel, nem ti. De azért gyertek már tárgyalni. Várunk.

 A kérdés, hogy mit hoz ez a nap?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.17. 13:17:17

Azért a mai nap egyik nagy kérdése, hogy vajon milyen választ adnak a hallgatók Balog szövegező Zoltán miniszter nagyon derék meghívására...

Sok értelme lehet vele tárgyalni, ha a koncpeció kialakításához az ég világon semmi köze nincs, mert azt a kerál a korcsmában álmodja meg.

coni 2012.12.17. 14:10:50

Azért azt az apróságot ne felejtsük el ha végleg ivásra adja a fejét és feladja az ország bedöntésére irányuló pozícióját mind az oligarchái, mind a békemenetet követő birka népet itt hagyja nekünk (az eszelős bóvli törvényeivel együtt).

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.17. 14:20:46

@coni: Az egyik volt alkotmánybíró szerint, per definitum államcsíny ment végbe az országban, így a jelenlegi törvényi keret szemrebbenés nélkül megsemmisíthető:
www.vasarnapihirek.hu/fokusz/eltemetett_demokracia_voros_imre_volt_alkotmanybiro_szerint_allamcsiny_tortent

Az oligarchákkal meg, ha nem teljesen stupid az ellenzék tudják mit kell kezdeni. A békementes nép nagy része meg külhoni magyar, fizetett tapsoló, megfélemlített munkások, lengyelek stb. A többivel meg csak megbirkózunk.

Egyébként felőlem igyon amennyit akar csak egy jól elkülönített gumiszobában tegye végre. Ja és ceterum censeo: hozzák nyilvánosságra a kórlapokat, illetve kötelező és nyilvános pszichológiai alkalmassági vizsgálatot a képviselők esetében.

coni 2012.12.17. 14:27:51

@Komjaga:
Nagyon köszönöm a linket!
Sajnos én személyesen ismerek sok! máskülönben ép eszű embert, akinek mintha egy másik filmet vetítenének mint a valóság maga.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.17. 14:34:50

Komjaga, nem értem, mi a bajod. Kádár a munkásokkal, Orbán a kisdobosaival beszélgetett. Vót beszíd, egyeztetés is, meg őszinte, kötetlen hangulat. Kiderült, még az apró részletek három napos kidolgozása hátra van, de:
mindenkinek megvan az elvi joga sok-sok évig ingyen egyetemre járni oszt' jónapot! :D:D:D
Ez így van az EU-ban, Amerikába, Oroszországba is, meg lehet nézni.

Nem értem, mit kötözködsz te is meg a diákok is, de főként a korrupt egyetemi diákvezetők, meg a fenébe is, hát megoldottuk, meg jön a karácsony, meg a vizsga, meg az újév, most má nem kéne fogazni, hidazni, tanuljanak és beiglizzenek a gyerekek! ;)

RSS

táblácska

"Ez a kis magyar világ itt háborog: fekete, csúnya felhők kavarodnak rája. Aki nem csupán arra termett, hogy egy számmal növelje a születési és halálstatisztikát: most nem alkudhat. Harcol, ahogy tud. Kezeli a viharágyút a butaság, sötétség ránk tornyosodó felhői ellen." - Ady Endre

FB

propeller+blogroll (fck bloghu)

Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben bármilyen építő/romboló megjegyzésed, ötleted, információd volna, nyugodtan írj a szabotázs e-mail címére.

süti beállítások módosítása