'12 jún

15

06:05
64
Csillagok háborúja

írta: Komjaga

Van ez a 2004 óta nyújtózkodó vörös csillag ügy (kódneve: Fratanolo kontra Magyarország ), amit nyugodtan tekinthetünk a hazai közéleti folyamatok esszenciális leképződésének is akár. Egyfajta napvilágot látott ősrecept. A háttérben működő szerkezet ugyanis univerzális, és hasonló módon emészt el bármilyen értelmes közösségi vitát. Amelyeknek a hiánya pedig (az értelmeseknek persze) kardinális probléma. Ugyanis lássuk be: a közösség alapvető normái körül kialakuló viták lefolytatása nélkül, egy társadalom életképtelen. A vörös csillag ügyből meg csak annyi látszik, hogy ez nekünk nem megy.

Mert mi is történik éppen?

Adott egy fontos, az együttélés elveit érintő kérdés, amin vita robbant ki, néhány politikus – programozásukkal ellentétesen - még értelmesen is nyilatkozott a kérdésben, született pár publicisztika, majd hirtelen rátelepedtek a frakciók sarokból előhúzott másod vonalbeli hülyeséggyárosai, jól bevonták az egészet demagógiával, mert még úristen a végén értelmes szavak hangzanak el. Helyette most már ismét lehet hazai pályán elmútnyóc-száz-millió évezni, fasisztázni, kommunistázni, amíg megoldás nélkül elhalkul az egész. Az értelmiség pedig boldogan kussolja végig az egészet.

Mert hát Wittner Mária és a KDNP-s Stágel Bence sötét demagóg javaslata után, amely a Munkáspárt tiszteletbeli elnökének szabálysértését az MSZP frakció forrásaiból fizetné ki, épp itt tartunk. A nagy büdös zátonyon a semmi közepén. Mindegy, hogy Fratanolo, nem MSZP-s, Wittner nem szereti az MSZP-t, szóval fizessen az. Ilyen nincs. Nem lehet jogállamban független személyekre csakúgy átmérni más büntetését. Azt meg, hogy ennek a jogosságát az általuk kreált alaptörvénybe az összetartozás napján belefércelt bűnösségi premisszából vezeti le, azt sok mindennek lehet nevezni, csak nem valóságos logikának.

„A demokratikus átmenet során jogi elismerést nyert Magyar Szocialista Párt a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódaként, a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán osztozik mindazon felelősségben, mellyel az állampárt terhelhető." – az alaptörvénybe iktatott átmeneti rendelkezés vonatkozó része

Röhej. Bár inkább siralom. Mert így pont Fratanolo ügye sikkad el, akit egyébként valóban felelősségre kéne vonni. Szomorú az egész, mert tényleg lett volna mit megbeszélni. Például, tisztázni kellett volna, hogy miért fontos a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelképként való használatát büntetni. Mert erre igenis szükség volna. Ezen felül nem ártott volna tisztázni a büntethetőség kategóriáit, mert ennek homályossága miatt lépett fel maga a vita. Egyáltalán meg kellett volna beszélni, hogy hogyan vessünk véget annak a felesleges szellemi maszturbációnak, ami a két pöttyel, egy vonallal megtoldott tiltott jelképek honi használata esetében annyit tud maximum problémaként felvetni, hogy ez most tényleg horgony, kommunista csillag, gárdamellény, stb., vagy sem. Egyáltalán van-e kiút? Vagy, hogy az európai normákat figyelembe véve, hogyan tudunk jogharmonizációra törekedni úgy, hogy magát a strasbourgi ítéletet nem látjuk jogosnak.

communist_party_ok.jpgA történet különben röviden a következő: Fratanolo János, a Magyarországi Munkáspárt 2006 tiszteletbeli elnöke 2004-ben egy pártrendezvényen vörös csillaggal a hajtókáján lődörgött, majd nyilatkozott a televíziónak, így nagy nyilvánosság előtt is propagálta azt. Tiltott jelkép használatáért bírságot szabtak ki rá, ő fellebbezett, majd itthon vesztett, Strasbourg azonban igazat adott neki. A magyar államnak ennek értelmében 6400 euró kártérítést kéne fizetnie. Aminek azért elég nonszensz szaga van.

Ebben a kérdésben azért igaza volt Navracsics Tibornak, mikor felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy nem kéne figyelmen kívül hagyni , hogy ebben az országban a vörös csillag ugyanúgy önkényuralmi jelkép, mint a horogkereszt, még akkor is, ha Strasbourg másként látja. Nincs ok és nem is szabad különbséget tenni használatuk büntethetősége között:

„Navracsics Tibor az üggyel kapcsolatos jelentésében emlékeztet: a büntető törvénykönyv (Btk.) hatályos szövege szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz – ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg –, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő. 

A strasbourgi emberi jogi bíróság novemberi döntése ellenére is kitart a kormány a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett.”- index

A történet egyébként ismerős lehet, csak most épp a másik szélsőség próbálja eladni, hogy nem követett el büntetendő cselekedetet, mert ez nem az a csillag volt ám. Mert ha valaki egy munkáspárti rendezvényen vörös csillagot hord, az nem a kommunizmust propagálja ám – ugyan. Fratanolo ügyvédje szerint, csak akkor propagálta volna védence a kommunizmust, ha Szálin képeket is kirak, illetve sürgeti a Rákosi-korszak visszatértét:

Fratanolo ügyvédje, Magyar Gábor az Indexnek azt mondta, hogy a strasbourgi bíróság nagy hangsúlyt helyezett a kontextusra. Vagyis arra, hogy a vörös csillag nem csupán diktatúrákat idéző jelkép, hanem a demokráciákban is legitim elvek mellett kiálló csoportok és személyek is használták és használják. Magyar szerint, ha a vörös csillag mellett például Sztálin képeket is kirakott volna Fratanolo János, esetleg a Rákosi-korszak visszatértét követelte volna, akkor nyilván másképpen jár el a bíróság. – index

Na, ilyen a világon nincs. Ebben az esetben védence elmeháborodott lenne az ügyvéd úrnak, nem a kommunista diktatúrát propagáló személy. De mivel ép elméjű és a kommunista diktatúra retróját propagálta – mert azt tette, tetszik nem tetszik - , meg kell büntetni, pont.

Amennyiben létezne közgondolkozás és értelmiségi szerepvállalás egyébként az országban (mely szerepvállalásnak messze túl kéne mutatnia Pityinger László fiktív köztársasági elnöki kinevezésén ugye) ezt a vitát egész könnyen rövidre lehetne zárni. Esetleg megvitathatnánk, mi lenne, ha nem a jelképeket próbálnánk büntetni, hanem azoknak meghatározott jelentéstartalommal történő használatát. Mert a jelek önmagukban nem „jelentenek” semmit. A jel ugyanis önkényes, a társadalom társítja hozzá a jelentést. Sőt! Egy jel csak egy jelsorozat elemeként más jelektől eltérően nyer értelmet. Hiába írom ide, hogy „a” ez csak azért betű, mert van az abc többi betűje is, ami körülveszi, és aki olvassa tudja mit kell rajta érteni. Miért ne működhetne ez a szélsőséges eszmék propagálása esetében is?

Nagy kopasz fickó bakancsban, sok kopasz kicsi/nagy ismételten bakancsos fickó között, piros-fehér csíkokkal vonul (ne adj’Isten horgonnyal, SS jelvénnyel), csattannak a lábak, leng a kar, szálnak a szép jelszavak: büdös xyz, tetves yxz, vissza wyx. Nem kell atomtudósnak lenni, hogy belássuk, itt bizony szélsőséges eszmék, szimbólumok propagálása zajlik. Ugyanez pepitában: fickó vörös csillagos hajtókával, sok vörös zászló között, Kádár portréval. Szélsőséges eszmék, szimbólumok propagálása zajlik. Meg kell büntetni őket, pont.

Mindjárt nem lehetne összekeverni a nepáli szimbólumot a horgonnyal, mert ugye azt kicsi nepáli fickók festik fel Nepálban, nem kopaszok a hazai emlékművekre. Sőt! Megoldódna a Heineken paradoxon is. Mert a Heineken csillag az üvegen van és nem a Fratanolo szerű véglények hajtókáján.

De hála Wittneréknek ez a hajó, úgy tűnik elúszott. Helyette marad a demagógia, meg esetleg a Heineken betiltása:

A jobbikos Staudt Gábor felszólalásában Mint mondta, az említett sörrel is „kezdeni kell valamit”, mert szerinte, ha egy indiai palackon horogkereszt lenne, akkor az „MSZP sem lenne ilyen liberális”. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2012.06.15. 10:06:58

nincs teljesen igaza, mert a vörös csillag nem csak a kommunista diktatúra, de a hétköznapi szocializmus jelképe is volt

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.15. 10:08:28

tökmindegy mit hablatyolsz, tiltott önkényuralmi jelkép és kész.
de ha ennyire kis liberális vagy, gondolom nem lenne gond a horogkereszt sem, ugye?

SemBoga 2012.06.15. 10:10:55

ha lett volna néhány évtizedünk horogkereszt alatt, amiben nagyjából élhető szinten folyt volna az élet, más lenne a helyzete a horogkeresztnek is

stoppos76 2012.06.15. 10:16:16

@enpera: Szerintem mind a kettőt engedélyezni kellene. A sok ostoba ki is tenné és egyből nem kellene gondolkozni, hogy a kopasz ott szemben szélsőséges, vagy csak leborotválta a fejét, mert kopaszodik és hiú. És akkor rögtön tudnád, hogy pofán lehet verni.

rockjano 2012.06.15. 10:34:42

1. A vörös csillag a nemzetközi munkásmozgalom jelképe akár mi is társul hozzá errefelé
(a horogkereszttel kapcsolatban ez nem áll fent)

2. a vörös csillag használatát engedélyezni kell akár tetszik akár nem viszont lehet korlátozni bizonyos esetekre

3. Straszburg döntését be kell tartani akár tetszik akár nem (a büntetés elhanyagolható)

4. Ezt az mszp-re kenni demagóg lábszagu bunkóság

Én a magam részéről nem korlátoznék semmi ilyesmit, ha valaki van olyan hülye hogy nyilas vagy sarlókalapácsos zászlók (vagy hasonlók) alatt masírozik azt kisérje a népek megvetése... Ha meg nem kiséri az meg ránk magyarokra nézve állít ki szegénységi bizonyítványt de akkor ez a helyzet.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.06.15. 10:36:33

Mindet tiltani kellene...
Azt is ami az arisztokrácia elnyomó önkényuralmának a jelképe!
A mindenható önkényéről nem is szólva...

rockjano 2012.06.15. 10:40:05

@Lrdx: Jaja :-) mindenki szabadon lehessen hülye... (egyébként törvény ide-oda a hülyeségfaktor úgyis megvan)

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 10:58:05

"Mert így pont Fratanolo ügye sikkad el, akit egyébként valóban felelősségre kéne vonni."

*

Lószart kéne felelősségre vonni. Ne legyél már te is hülye.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 11:00:48

@stoppos76:

"Szerintem mind a kettőt engedélyezni kellene."

*

Ott a pont.

Ami nem tilos, az nem is érdekes és nem is csábító.

Az más kérdés, hogy a fideszcsürhének NEM a vörös csillaggal van baja, hanem azzal a párttal, amelyik váltani fogja őt 2014-ben :)))

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 11:03:06

@Sztavrosz_:

Ezzel az erővel a feszületet is tiltani kellene, hiszen százmilliók haltak meg az ez alatt a jelkép alatt tevékenykedő szervezetek túlkapásai következtében.

dogbakszi 2012.06.15. 11:04:19

Sajnos akkor kellett volna gondolkodni, hogy milyen jelképeket tesznek be a tiltott jelképek közé, amikor hajdan a törvényt megalkották.
Hogy érthető legyen... az a törvény, ha a törvényt komolyan alkalmaznák, az ide látogató külföldit is büntetné, ha az országa zászlajában vörös csillag található, s azt a zászlót nagy nyilvánosság előtt az asztalára rakatja, nem csak a nemzetközi munkásmozgalom képviselőjét, ...de pl. folyamatos bírságot szabhatnának ki a Heineken cégre is (www.insidethegames.biz/images/stories/thumbnails/images-stories-Heineken_beer_bottle-130x142.gif)
Akik azt a törvényt hozták, (egy már nem élő jogász dr. véleményét idézve) "jogi kontárok" voltak. Ideje lenne a strasbourgi emberi jogi bíróság döntését, mely szervezet döntéseit hajdan magunkra nézve kötelezőnek ismertünk el, betartani, a BTK-nkat úgy módosítani, hogy az ne ütközhessen emberi jogokba, nemzetközi jogba.

soc 2012.06.15. 11:04:31

A szegenysegi bizonyitvanya a magyar kozeletnek, hogy ilyen felszines szarakodast rendeznek semmitmondo szimbolumokrol.

Hogy tisztazzuk: barmilyen szimbolum nyilvanos viselesenek tiltasa nagyjabol lefedi a velemeny es szolasszabadsaghoz valo elvileg alkotmanyos jogunkat. Szoval ennyit a demokraciarol, meg a torvenyessegrol.

Barmennyire is nem szeretem a nacikat, a horogkereszt csak egy rajz, es ha valaki ezt viseli, akar magan, akar a zaszlojan, az az o dolga. Nem kotelezo nezni. @rockjano: Mellekesen, a horogkereszt is rendelkezik legalabb akkora multtal, mint az otagu voros csillag @rockjano.

A lenyeg, hogy fel kene fogni, hogy nem a jelkepek okoznak problemat, nem kene a viselesukbol kamaszos poent faragni azzal, hogy tiltunk, meg sikoltozunk, ezzel is novelve a botranyertekuket, ami egeszen biztosan nepszerusegre fog vezetni a "lazadok" koreben, fuggetlenul attol, hogy mennyire, vagy egyaltalan azonosulnak azzal, amit a sikoltozok es rettegok ezeknek a jelkepeknek tulajdonitanak.

Ha egyesek neki allnak kirakatokat bezuzni azzal a felhanggal, hogy ezek zsido boltok, es/vagy zsidonak velt embereket csepelni (a'la christalnacht), akkor nem csak bun, de buncselekmeny is, tehat feltartoztathato, letartoztathato, targyalhato es buntetheto. Polo es kituzo viselese viszont velemeny nyilvanitas.

A legnagyobb kepmutatas az egeszben, hogy mikozben Magyarorszagon torvenybe iktattak az onkenyuralmi jelkepek hasznalatanak buntethetoseget, arra hivatkozva, hogy ez az aldozatok elleni vetseg, felelmet kelt bennuk, kozben azt a rendszert restauraljak, imadjak es nepszerusitik, amely csendorterrornak vetett ala minden munkast, aki csak szemernyi politikai aktivitast is mutatott, es amelyik sikerre vitte a politikai rendorseg mukodteteset. Persze ez nem tekintheto "onkenyuralomnak" (ki is valasztotta meg Horthyt?) ...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.15. 11:06:36

@rockjano: a horogkereszt pedig indiai békejelkép

rockjano 2012.06.15. 11:07:59

@enpera: napjelkép a szárai a sugarak...

Mint írtam én hagynám mindet hsználni bár ezért ez kérdőjeles nem véletlenül tíltanak sokminden ilyet a világ különböző tájain

jano

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.15. 11:08:42

@soc:

"A szegenysegi bizonyitvanya a magyar kozeletnek, hogy ilyen felszines szarakodast rendeznek semmitmondo szimbolumokrol."

*

Így igaz.

Épeszű államok épeszű polgáai már rég elzavarták volna ezt a dilettáns, mocskolódó, uszító csürhét kapálni, mert legfeljebb arra alkalmasak.

Roy 2012.06.15. 11:11:14

@SemBoga: És a Heineken sör jelképe is. Akkor az is kommunista?

Roy 2012.06.15. 11:14:40

@enpera: Amennyiben jól tudom már az ókori római hadizászló rúdjának tetején is szerepelt a horogkereszt, és hitler innen vette az ötletet, és tűzte a saját zászlójára.

Roy 2012.06.15. 11:17:04

@dogbakszi: A Heineken sört gyártó céget is büntetni kellene vagy levetetni azt a fránya önkényuralmi jelképet a cimkékről az ötágú vöröscsillagot.

Roy 2012.06.15. 11:18:40

@No_Fidesz_No_Problem: Például az inkvizíció vagy a keresztes hadjáratok.

Guillaume sous guillotine 2012.06.15. 11:19:40

kettős mérce megint vörös csillag oké horogkereszt nem. most akkor vagy legyen az összes jelkép legális vagy tiltsuk be az összes önkényuralmi jelképet.

Roy 2012.06.15. 11:21:34

@enpera: Heineken sört meg ne vegyél, és ne is igyál. nehogy megfertőződj.

SemBoga 2012.06.15. 11:24:02

@Jari Litmanen: az önkényuralmi vörös csillagot nem szokták hordani, a szocializmus boldog éveire emlékeztetőt és a nemzetközi munkásmozgalom jelképét viszont igen

A szerelő 2012.06.15. 11:28:06

@rockjano: egyet értek veled, ez a tiltsunk be mindent ami ... zsákutca.

Ez meg hogy a Fratanolo-t meg kell jól büntetni, mert a mi törvényeink szerint ... Erre csak egy példa, hogy mondjuk Irak törvénybe iktatja, hogy Kuwait az ő területük, odamennek szépen és elkezdenek öldösni. Akkor ugye senkinek semmi köze hozzá, mert hát nekik törvényük van erre? :) Már nagyon uncsi, hogy állandóan az a hülye magyarázat jön erre, hogy a világ nem érti a magyarokat. Egy nagy lótúrót, nagyon is értenek minket, a magyarok nem értik a világot!

rockjano 2012.06.15. 11:32:08

@soc: "Mellekesen, a horogkereszt is rendelkezik legalabb akkora multtal, mint az otagu voros csillag"

Ezzel azért vitáznék. A vöröscsillagnak az elmúlt 100 év munkásmozgalmi emancipációs törekvéseiben nagyobb szerepe volt, a horogkereszt ősi indiai eredetű jelkép.

A baloldali mozgalmak meg a korai tőkés társadalom igazságtalanságai elleni szerveződésekként indultak s mint ilyenek pozitívak voltak más kérdés hogy késöbb mi lett belőllük...

2012.06.15. 11:40:03

Baccus, voltak, akik a svasztika, meg más, csúnya, nektek nem tetsző sziNbólEumok alatt is boldogok voltak, legyetek már rájuk is tekintettel, egyem azt a kicsi libsibolsi szíveteket ... demokratikusellenzéki atyáitok tán ezért váltottak rendszert 22 éve?

Külön kártérítést követelendő akkor visszamenőleg azoktól, a rájuk mért korabeli büntetéseken kívül is, akik 1956-ban ilyen boszorkányszögeket verdestek le mindenhonnan, ahol csak láttak, és el tudtak érni ... biztos csak merő, lábszagú állatkodásból nem tisztelve az embert "legfőbb értéknek" nevező, dicső munkásmozgalom tradícióját.

Eszem áll meg a csillagimádó fiókáin azoknak, akik ott röhögték ki a vörös csillagot, mindenestül, a 80-as évek végén, többek közt "ötágú elakadásjelző"-nek csúfolva azt, és sugárban hánytak az egész temetni vágyott, hülye rendszerre ...

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.06.15. 11:43:41

@No_Fidesz_No_Problem: Hogy miért kéne Fratanolot felelősségre vonni? Amennyiben nem tetszik az az irány ami a jobboldali autokratikus rendszerek reneszánsza felé vezet, elkötelezett híve vagy mondjuk az itthon még meg nem valósult köztársasági berendezkedésnek, akkor a baloldali autokratikus rendszerek reneszánszát sem szabad megtűrni. Amennyiben számolunk az itthoni valósággal, ahol jelenleg még csak a jobboldali szélsőségesek okoznak egyre nagyobb problémát (aztán kitudja lehet majd jönnek a szélső balosok is egyszer), de nagyon nem teszünk ellenük semmit, akkor láthatjuk, hogy az "engedjünk meg mindent, mert csak az a demokrácia" egy elég káros illúzió. Az egyéni szabadságjogok addig terjednek ki amíg másokét cselekedeteinkkel nem korlátozzuk. Kell, hogy legyenek korlátok, ettől leszünk társadalom.

nemecsek ernő áruló 2012.06.15. 11:46:06

@enpera: Nem lenne gond az sem. Legalább tudnánk a nácijainkkal hányadán állunk. Én megsemmisíteném a tiltott önkényuralmi jelképekről szóló törvényt.

Silent Bob 2012.06.15. 11:47:51

@A szerelő: Kurvára nem jó példa. A jó példa az, hogy mondjuk Irak megszabja az állampolgárainak, hogy IRAK területén a nőknek el kell takarni az arcukat és aki nem, azt megbüntetik. Mint ahogy sok arab államban így is van. :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.15. 11:48:55

@Roy: sőt. már a rómaiak is másolták :) de igaz, ők is használták

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.15. 11:50:25

@nemecsek ernő áruló: vannak náciajink ? de jó, gazdag ország lettünk!

2012.06.15. 11:57:25

@nemecsek ernő áruló:

És akkor mit tennél, esetleg a tesókkal együtt nekiálllnál elpüfölni azt a néhány kiskorú majmot, aki a tiltás szűntén kirakná magára a nácizmus korának jeleit? Nosza, még előtte fogj egy időgépet, és verjél le néhány brit punkot is, aki 30 éve csupa dacból még ilyeneket IS hordott, te kicsi, okos antifa harcos ... Vagy rúgdald kocsonyásra azt a provó bandát, aki horogkereszt-utánzatok pingálásával hergelte a cigókat nemrég ... Jah, hogy azok tán mégse nácik voltak? Szóval csak óvatosan, még a tieidet találja el a kis kezecskéd ... :)

Patreides · patreides.blog.hu 2012.06.15. 11:59:05

Mellesleg külön kellene választani a kommunizmust és a kommunista diktatúrát. Az előbbi egy megvalósíthatatlan szép eszme (ember embernek nem farkasa, hanem mindenki segíti a másikat, annyit dolgozik, amennyit csak tud, és élvezi, mindenki egyenlő, a javakból mindenki a szükségletei szerint részesedik, mert mindenből van bőven...), az utóbbi meg, mint minden diktatúra, mocsok véres dolog, és valójában semmi köze nincs magához a kommunista eszméhez.
A náci diktatúrában meg már eleve semmi jó nem volt, az alapból és a kezdetektől embertömegek jogfosztását, megkülönböztetését és kiirtását tervezgette.
Nem hogy kommunista rendszer, de még szocialista rendszer sem valósult meg sehol, utóbbihoz legközelebb talán Svédországban voltak.
Az pedig, hogy az un. "szocialista" országokban a diktatúrák "szocialistának" címkézték magukat, most meg politikusok előszeretettel kommunistázzák, komcsizzák le ezeket az erőszakon alapuló diktatórikus rendszereket, nem jelenti azt, hogy sok közük volt akár a kommunista, akár a szocialista társadalomról eredetileg megalkotott elképzelésekhez.
Ezek csak ugyanúgy voltak kommunisták meg szocialisták, ahogyan a mostani kormánypárt "megvédte" a nyugdíjvagyont, és "tündérmesévé" varázsolja az ország gazdaságát.
Politikai demagógia az egész, mert sok politikus csak ehhez ért igazán. A szavak egészen mást jelentenek náluk, mint amit valójában, sokszor pont az ellenkezőjét.
A lényeg az, hogy az emberek megvetésének, haragjának, gyűlöletének valami célt, valami megfelelő tárgyat, valami jó alanyt adjanak, és a legfontosabb cél az, hogy ezek ne ők legyenek, az éppen felelős politikusok, az éppen felelős kormánypártok.
Adjunk a népnek valami bűnbakot, zúdítsa arra az elkeseredését, haragját, gyűlöletét, így mi majd jól megússzuk, miközben jól meg is szedjük magunkat...
Jelképeket tiltani meg baromság, azokat mindig lehet helyettesíteni valamivel, ahogy szavakban pl. a zsidót is, cigányt is lehet helyettesíteni mással (nem mostanában barnult, pl.) úgy, hogy azért mindenki tudja, az illető mire gondolt.
Nem a jelképeket kellene büntetni, hanem azt, ha valaki gyilkos eszméket hirdet, erőszakra lázít, emberek, embercsoportok ellen bujtogat... Mindenki tudja, mikor történik ilyesmi, stadionokban, utcán, médiában. Csak a bíróság gyáva ahhoz, hogy ilyen ügyeket megítéljen, és döntsön. Ezért foglalnak törvénybe jelképeket, ami alapvetően egy marhaság.

nemecsek ernő áruló 2012.06.15. 12:00:37

@ekszvájzed: Miért kéne megrugdosnom őket? Azért mert kiraknak egy svasztikát? Beteg vagy, vazzeg!
Nézd meg az egyel fölötted levő hozzászólást! Legalább ezek a droidok számára is láthatóvá vánának a nácik. Oroszországban tudtommal nem tiltott önkényuralmi jelkép, az egyesült államokban sem. A nácik magukra is varrják, és legalább mindenki tudja, kivel áll szemben, és nem kell silány utánzatokra verniük a farkukat a szerencsétlen gyökereknek.

szgyula 2012.06.15. 12:00:42

A lényeget kellene felfogni: Strasbourg azt mondta, hogy OK. Jelenleg olyan világban élünk, hogy "ez az oszlop teteje, tovább mászni nem érdemes". Tök mindegy, hogy mi a véleményem a vörös csillagról, svasztikáról (mellesleg van jainista haverom), az nem lényeges.

Aki nem fogadja el a jogállamiságot (annak hülyeségeivel együtt), az húzzon el valahova, de sürgősen. Vagy én menekülök, mert inkább legyen jogállamiság (baromságokkal), mint anarchia. A KDNP láthatóan az anarchia pártjjára állt. Erősebb kutya él nemi életet. Ami öngyilkosság részükről, mert 2014-ben majd a másik oldálán állnak majd a sz.rollernek. És semmi illúzióm nincs, brutális bosszú lesz, ahogy most is brutális bosszú van. Csak akkor a másik irányba. A becsületes emberek már rég elmentek mindkét oldalról (voltak mindkét oldalon).

2012.06.15. 12:04:49

@Patreides:

A kommunizmus vajon mit tervezgetett azokkal szemben, akik valahogy mégsem kérnek belőle? Vagy eddig a gondolatig a sok bölcs atyamester, kávéházi megváltó és brosúraolvasó cipészlegény el sem jutott? Azt hitték, hogy majd, mivel TÖKÉLETES lesz, mindenki szeretni fogja? Hát, csupán azért, mert nem divat olyan kiszólásokat keresni a hatalom előtti korszakukból, amelyben ezt taglalják, még nem biztos, hogy pl. selyemcukorkák osztogatásával kívánták lecsillapítani a korszakuk eljöttén hullámozni kezdő kedélyeket ...

soc 2012.06.15. 12:06:46

@rockjano: En a szimbolumrol mint olyanrol beszelek. A mozgalom mas kerdes.

"A baloldali mozgalmak meg a korai tőkés társadalom igazságtalanságai elleni szerveződésekként indultak s mint ilyenek pozitívak voltak más kérdés hogy késöbb mi lett belőllük... "

(Anarcho-) kommunistakent mondom, hogy ez igy leegyszerusito. A baloldal az anti-rojalista _polgari_ politikai spektrumot jelentette elsosorban (a'la francia konvent), a jakobinusokkal az elen, es kesobb a bal-jobb felosztas eppen ezert a "konzervativ", privilegiumokat megorzo kapitalista erdekeket jelentette, mig a bal pedig a radikalis szarnyat. Kesobb a baloldal alapvetoen azokat a mozgalmakat tomoritette, amely a kiegyezest kinalta a tokes erokkel (kiemelve ezen belul is a szocialdemokratakat).

A masik resze a szimbolum. Bar nincs teljesen hiteles es elfogadhato magyarazat a voros csillag hasznalatara, de amennyire en tudom, elosszor 1917-ben hasznaltak, tehat nem lehet a munkasmozgalom altalanos jelkepe, ami mar a 19.sz.-ben megjelent. A szimbolum valoszinuleg katonai eredetu, az az a csillag, mint katonai jelkep es a munkasmozgalmi voros szin talalkozasa. Szoval az eredete inkabb kotheto a bolsevizmushoz (aminek kb. annyi koze van a kommunizmushoz, hogy a forradalmi munkasmozgalom zaszlajat hasznalta fel ellenforradalmi politikai hatalom kiepitesere). De ez a kerdes szempontjabol lenyegtelen, mint ahogy az is, hogy ki es miert akar ilyen jelkepeket hordani. En a magam reszerol nem kotodok egyetlen egy szimbolumhoz sem mivel kommunista vagyok. Franatolo pedig osbolsi, aki mediafelhajtast akart. Ennyi.

2012.06.15. 12:10:17

@nemecsek ernő áruló:

Ebben végül is igazad van, a meglátás korrekt. Első blikkre egy ilyen szólamlástól csak összekeverlek néhány vérivóval, akik ebben látják annak esélyét, hogy fésztufész provokáltassanak és provokáltathassanak, bocsesz. Vannak ugyanis, akik ugyanúgy vágynak erre, mint azok, akik réges-régen sárga hexagramal kívánták azonosíttatni áldozataikat ... S gyanítom, hogy az antifáknak itt ez nagy öröme lenne, ha a sok ellenség saját magát önként deklarálná. Mindezt csak ezért sugallom.

Kopi3.14 2012.06.15. 12:16:22

Tessék mondani, ha én heinekent iszom nagy nyilvánosság elött, esetleg a tévében, akkor én mit prorpagálok? engem is megbüntetnek?

@ekszvájzed: az eredeti kommunizmus nem tervezett semmit velük. Csakhogy az pont olyan idealista volt, mint amindenféle majd a utdomány megmenti a világot, mindenki jól és boldogan fog élni jellegüek. Ergo nem valós. Ami volt az oroszoknál, meg nálunk is, az nem kommunizmus volt.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.06.15. 12:30:14

@ekszvájzed: Írtam, hogy megvalósíthatatlan. Ha magától megvalósul egyszer valami olyasmi (mert addigra olyanok lesznek az emberek, meg bőven lesznek erőforrások), az más dolog.
Egyébként nem tudom, ki vette észre, ki nem, de az ámerikaiak szépen bemutatják a kommunizmus egy formáját a Star Trek filmekben (a Föld társadalma képében, amely tagja a Bolygók Egyesül Föderációjának) . :)

2012.06.15. 12:32:44

@Kopi3.14:

Csókolom, akkor itt van mindjárt maga a KERESZT, az a bizonyos, ami embermilliók felett uralgott, szentül, és véresen. Pedig az Első, és a melléje állott Tizenkettő, meg az utánuk jövő néhány hitében üldözött nemzedék Isten csodálatos országát, annak örök békéjét és boldogságát ígérte azoknak, akik történetét igaznak meglátván felveszik azt, és a szellemében élnek.

Több bocsánatot és tiszteletet hát a keresztet felmutató, és annak nevében ténykedő térítőknek, inkvizítoroknak, keresztes lovagoknak, tortúrázó hóhéroknak, könyvégetőknek, boszorkánybíráknak, pogány szentélyek lerombolóinak, nagy civilizációk pusztítóinak, hiszen e hit szolgálói csak a legjobbat akarták a bűnben fetrengő és kárhozatban tévelygő emberi fajnak ...

nyubocs 2012.06.15. 12:33:49

Csak egy pici megjegyzés!

Tessék csak megnézni a Finn Köztársasági Elnöki zászlót

www.tpk.fi/public/default.aspx?nodeid=44825&culture=en-US&contentlan=2

Na mi is van oda berajzolva a bal felső keresztbe sárgával?

Patreides · patreides.blog.hu 2012.06.15. 12:38:01

@ekszvájzed:
Pontosan.
A kereszt is, a horogkereszt is, a vöröscsillag is csak egy jelkép, csak egy eszköz, a lényeg az, hogy ki és mire használja azt, mit akar éppen vele kifejezni.
Nem az eszközt kellene betiltani, hanem az azt éppen használó szándékait kellene megítélni.
Ha nyilvánvalóan szükségesnek látszik...
És persze bíróságnak.

2012.06.15. 12:38:51

@Patreides:

A ilyet mi is ismerhettük, még a ST tiltásának feloldása előttről, pl. a Szíriusz kapitányból, az Orion űrhajóból, vagy épp Nemere Istvántól ... Szép utópiák ezek, (a mieink ráadásul a szoc. oldalról) de szerzőik nem vesztegetnek sok szót rá, miféle folyamatok árán is kerülhetett sor a megvalósulásukra ...

Pedig nyilván az is megérne egy misét, hiszen az emberi faj már csak ilyen: alapvető különbözőségei, és az ezekben rejlő erő folytán könnyen tételezhető, hogy ilyesfajta konglomerátumokba összeterelni jóval kisebb az esélye, mint az atomjaira szedni szét. Hogy oldaná ezt meg az író? (Egyébként ST rulez :))

Patreides · patreides.blog.hu 2012.06.15. 12:40:30

Egyébként... Milyen kár, hogy a tömény ostobaságot nem lehet betiltani. :)
A politikusok is kevesebb kárt okoznának, és a demagógiájukra is kevesebb vevő lenne.

rockjano 2012.06.15. 12:57:45

@soc: Kedves soc. Köszönöm a tanulságos hozzászólást, sokat tanultam belőlle

jano

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.15. 13:17:01

@No_Fidesz_No_Problem:

Feszület alatt százmilliók? Több komolyságot, ha lehet..

ex-dr. vuk 2012.06.15. 13:28:36

Szerintem kotelezni kell a Heinekent, hogy a magyarorszagi cimkekre narancsot tegyenek ki. Ami most megy az turhetetlen!!!

Silent Bob 2012.06.15. 13:30:39

@ex-dr. vuk: Vagy semmit. De komolyan. Rómában ahogy a rómaiak... vagy mi.

Hohó60 2012.06.15. 13:47:55

@No_Fidesz_No_Problem:

Épeszű ember nem akarhatja visszahozni a gyurcsányi ordas eszméket, a mesterházi-csapat több ezer milliárdos lopásait, a totális, minden területre kiterjedő dilettantizmust, amellyekkel tönkretették az országot már akkor, amikor még tényleg dübörgött a gazdaság (melyik elmebeteg is mondta ezt?). Csak sajna nem nálunk dübörgött, hanem Szlovákiában, meg Lengyel- és Csehországban, mi meg leszakadtunk a béka hátsója alá.

Miről beszélsz Te itt?

Ha visszajönnek az ilyen-olyan kommunisták, mindegy, kinek-minek hívják őket, akkor aztán tényleg végünk van. Így 10-15 év alatt elvben megvan az esélyünk arra, hogy jóvátegyük azt a mérhetetlen kárt, amit 1948 és 2010 közötti szinte folyamatos uralmukkal, de különösen az elmúlt két ciklusban okoztak.

Az meg különösen felháborító, hogy a szőnyeg alatt bicikliző kommunista pernahajdereknek, akik lángba borították az országot, most a tűzoltókat ócsárolják fenhangon, hogy sokba kerül az oltáshoz használt víz. Ez is csak Magyarországon történhet meg. Ahelyett, hogy mélyen kussolnának.

ex-dr. vuk 2012.06.15. 14:05:59

@Hohó60: te mirol beszelsz? most is kommunistak vannak a kormanyban, es mar nem vagyunk koztarsasag sem. mi valtozott szerinted 2010-ben? minimum semmi, de inkabb megyunk vissza az egypartrendszerbe. az allamositas is megkezdodott, orulhetsdz, ha a szavazolapon egynel tobb nev lesz 2 ev mulva...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.06.15. 14:20:28

@ex-dr. vuk: lemaradtam
mitől nem vagyunk köztársaság?

ex-dr. vuk 2012.06.15. 14:34:20

@enpera: tenyleg lemaradtal :)

"latszatkoztarsasag" vagyunk :) mar a nevunk nem az, a valasztasokig meg az allamforma is valtozhat, az mar egyszerubb lepes mint a nevvaltas. öö mar ha lesz valasztas.

Hohó60 2012.06.15. 17:50:52

@ex-dr. vuk:

Nekem mindegy, hogy egy vagy több név fog szerepelni, nekem az a fontos, hogy Gyurcsány, Bajnai, és más SZADESZMP-sek ne legyenek köztük.

Az meg, hogy mi változott, relatív. Én azt mondom, hogy rosszabb lett sok dolog, de az elmúlt 20 évben, de főleg az utóbbi tízben most először reményünk van rá, hogy 6-8-10 éven belül komolyan felefelé tudjunk elindulni. És túléltük a Gyurcsányék által ránk hagyott államcsődöt, amit nem minden EU tag mondhat el magáról. Nyilván nagyon nagy bajban vagyunk, de hát amíg más országok óriási növekedést mutattak fel a térségünkben, addig mi szakadékba zuhantunk a az előző ciklusok idején. Örüljünk, hogy van még nyugdíj, van még egészségügy, működő állam legalább azon a szinten, ami van. Csak akkor tudnánk meg, hogy milyen lett volna a további internacionalista kormányzás, ha ők maradtak volna hatalmon. Akkor most nem biztos, hogy lenne nyugdíj, meg működő állam.
Ugyanez volt 2002-ben is. A kommunista uszítás és propaganda hatására az emberek leváltották a Fideszt, aki idején magyar viszonylatban komoly jólét alakult ki. Megválasztották a komcsikat, akik mindent lenulláztak pár év alatt, és a régióban utolsó helyre juttatták az addig az élbolyban található országot.
És ezeknek még van képe ezek után itt pocskondiázni azokat, akik jóvá akarják tenni a bűneiket?

Patreides · patreides.blog.hu 2012.06.16. 00:15:25

@ekszvájzed: Mire gondolsz? Hogy valaki nem akar dolgozni, csak részesedni a mások munkájának gyümölcséből? Vagy mire? Hogy csak úgy általában nem tetszik neki az, hogy bárki vehet ki ételt a replikátorból, és senki nem hal éhen, és ez zavarja őt?
A Star Trek-ben nyilván egyszerű a helyzet, az ilyen elmehet a ferengikhez, vagy bárhová ahová menni akar, ahol jobban érezné magát. :)
Jefremov az Androméda-ködben kitalálta a Feledés szigetét, ahol mindenki olyan barom lehet, amilyen akar, Fekete Gyula meg Csenyisztert, ugyanilyen funkcióval. Azok számára, akik nem hajlandók betartani a közösség, a túlnyomó többség által elfogadott, kívánatosnak tartott alapvető szabályokat.
Egyébként marhára nem értem, hogy ott, ahol bőven áll rendelkezésre minden, miért ellenezné bárki is, hogy bárki hozzájuthasson ahhoz, amihez ő is? Vagy hogy miért lenne bárki is, aki egész életében csak semmittevéssel akarná múlatni az időt akkor, amikor gyerekkorától arra nevelik, hogy tevékenykedni jó dolog, a közösséget szolgálni meg egyenesen "becsület és dicsőség dolga". :)

ex-dr. vuk 2012.06.17. 22:35:28

@Hohó60: miert zavar teged, ha mszp vagy mas a szavazolapon van? max nem oda ikszelsz... latom ODA tartozol te is :)
Latom elhiszel minden szot, ami a vezer szajan kiesik. kar erted.

Hohó60 2012.06.17. 23:16:20

@ex-dr. vuk:

Nem egészen értem, mit jelent az "ODA". Nos, én magamhoz tartozom. És e minőségemben úgy gondolom, mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük azt a szörnyűséget, hogy a SZADESZMP újra hatalomra kerüljön hazánkban. Mindegy, hogy kinek a személyében. Se Gyurcsány, se Bajnai, se Mesterházi, se senki más ebből az akolból.
Ebben számomra a Fidesz egy eszköz. Rajtuk kívül senki más sem tudja megakadályozni ezt.

Hohó60 2012.06.17. 23:26:42

@ex-dr. vuk: és még annyit, hogy azért zavar, ha bármiféle Szadeszmp-s a szavazólapon van, mert csak egy szavazatom van. És Magyarországon több millió olyan ember van, aki pénzért bármire képes, és nekik is van egy szavazatuk. És ezek akár még arra is kaphatóak, hogy valami SZADESZMP-sre szavazzanak, ha úgy gondolják, hogy onnan várhatnak pénzt.
Azt a hatalmas kockázatot pdeig nem vállalhatjuk fel, hogy az idióták szavazatának következményeként megint szakadékba taszítsanak minket. Még vagy 10 év kell ahhoz is, hogy az általuk a 8 borzalmas év alatt okozott államcsődből valahogyan kikászálódjon az ország. képzeljük el, mit művelnének ezek ezek most, egy óriási európai válság idején, ha még akkor is katasztrófát bírtak csak okozni, amikor egyébként még egész Európában tényleg "dübörgött a gazdaság", ahogy Kókány mondta volt.
Bár hozzáteszem, hogy szerintem ezeknek a legkisebb hibája volt a hozzá nem értés, a korrupció, a sok ezer milliárdos lopások. Én politikai alapon utasítom el őket, mert egyszerűen rossz, gonosz amit művelnek.

2012.06.17. 23:37:51

@Patreides:

Hát, ha te a csúcsteknikára gondoltál, ami mint egy bőségszaru, mindent a szádba tol :) akkor igazából a hájtek boldogság-szigeteket vizionálod, ahol nem kell dolgozni a kajáért ... Na most ha azt nem kell, akkor nincs, ami összekovácsoljon embereket valami célért, mert: munka = fizetés = megélhetés. A kaja is kreditekért jön, nem? Az sincs ingyér, csak a mesében ...

Ha mindenhol droidok és automaták végeznek majd minden kimerítő fizikai munkát, az emberfaj befelé fordult zsírgombócok arctalan masszájává válik, mert kivész az akarat, hogy a világot az ember a két kezével formálja újra, és tartsa fenn.

És mit kezd a csúcsra ért szuperember több milliárd hasztalanná vált kétlábú erőgéppel, akik eddig ezt szolgálták? Mindet átképeztetik majd hedonista gombnyomogató, kreatívgondolkodó értelmiségiekké, vagy ... verőemberek lesznek belőlük, ezen létfoma szolgálatában, vagy lázadók, ellene. Egy biztos: gondolkodni a tökéletes jólétben abszoút felesleges lesz, a tökélyt elérve olyan szellemi és fizikai sorvadás kell bekövetkezzék, aminek kapcsán egyetlen apró hiba a rendszerben az összeomlást okozhatja.

De könyörgöm, ha a sci-fivel teszel egyenrangúvá minden emberiségjobbító szándékot, attól nevetségessé válnak. Mivel sohasem lesz lehetséges, mert előbb érünk a kiaknázható javak végére, mielőtt elkezdhetnénk a varázslatainkat velük. És az atomokkal, meg még kisebb bizbaszaikkal játszadozni úgy, ahogy egy 'replikátor' is csinája? Te sem hiszed, hogy amikor a Hadron ütközető a csúcs, már holnap leteszi valaki a küszöbödre az álmodott masinát.

És azt, hogy az lenne a cél, hogy végül minden ingyen legyen, vagy igen kevés ellenszolgáltatásért, még az igen hülye tudósok, filoszok és politikusok sem merik fölvetni ... No, így hülyéskedjünk ezzel. Mit is mondott a nagyszakáll? Asszem, kb. ezt: "Az embert a munka emelte ki az állati sorból" ... Lazíts. Ha még érdekel némi szünet után bővebb lével eresztem fel itt a dolgot.

ex-dr. vuk 2012.06.18. 20:39:10

@Hohó60: azert ugye azt eszrevetted, hogy mi tortent az elmult 2 evben?...
vagy szemellenzo volt azota? :)

RSS

táblácska

"Ez a kis magyar világ itt háborog: fekete, csúnya felhők kavarodnak rája. Aki nem csupán arra termett, hogy egy számmal növelje a születési és halálstatisztikát: most nem alkudhat. Harcol, ahogy tud. Kezeli a viharágyút a butaság, sötétség ránk tornyosodó felhői ellen." - Ady Endre

FB

propeller+blogroll (fck bloghu)

Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben bármilyen építő/romboló megjegyzésed, ötleted, információd volna, nyugodtan írj a szabotázs e-mail címére.

süti beállítások módosítása