'12 nov

19

10:52
16
A széthúzás Nem Lehet Más – az ilyen

írta: Komjaga

A hétvégén elindult a kampány. Olyan meghitten magyar formában: destruktívan, minden pragmatizmustól távol, a széthúzást erősítve. A Békemenetes „civil” szervezet, megkérdőjelezhető állami forrásokból kínos, de legalábbis a legszebb rákosista időket idéző plakátkampányba kezdett Simicska Lajos, BKV buszokon utazó reklámtábláin Bajnai Gordon lejáratására.

Az igazán szép ebben, hogy Csizmadia László a független, Békemenetes Civil Összefogás Fórum elnöke, egyben a Nemzeti Együttműködés Alap elnöke is, mely az ilyen szervezeteknek szánt állami pénz szétosztását felügyeli. Így végül is az állami pénzt a haza üdvéért fizetheti be a Simicska érdekeltségű buszreklám bérléséért. Micsoda szerencse.

Ez a mai magyar állam korruptságát, erkölcsi züllöttségét és „profi politikai kommunikációnak” csúfolt olcsó, demagóg vásári mutatványait egy gombócba sűrítő performansza legalább valahol szórakoztató. Már, ha szeretjük a groteszk fekete humort. Végül is a seggstigmák után az ember úgy is hasonlóm színvonalú kezdést várt a kormánypártoktól. Azonban az LMP kongresszusának szombati döntése – amivel elsőként startolt rá ellenzéki erő 2014-re –, mellyel a gyakorlati ellenzéki együttműködésnek intett be, az sajnos csak kiábrándító. A szép szavak és bátor elhatározás mögött. Ugyanis:

A, egy halom önellentmondás húzódik; kezdve attól, hogy mindenáron Bajnait láttatják az Együtt 2014 vezetőjének - holott a tagok ezt többször cáfolták, a gyakorlatilag egymásnak részben ellentmondó titkos választással megszavazott kongresszusi döntéseken keresztül, a teljesen túlértékelt „Soha többé régi arcot” politikáig. Az új LMP frakcióvezető pl. az 54 éves Mile Lajos lesz, aki volt MDF tag, majd a szakadás után a Magyar Demokrata Néppárt alapítója és országos alelnöke lesz.

B, figyelmen kívül hagyják azt a tudományágat, mely már a seggfoltok gazdasági gurujának, Matolcsynak is fejtörést okozott, ez pedig a matematika.

gpscfpDk_1_490x325.pngUgyanis a Fidesz által összetákolt új, egy fordulós (ön)választási rendszerben az ellenzék minimális széthúzása is szinte elérhetetlen távolságra sodorja a kormányváltás lehetőségét. Sőt! Amennyiben nem a legerősebb ellenzéki pártra adjuk a voksunkat, az gyakorlatilag ebben a rendszerben elveszik. A Fidesz égisze alatt pedig ez az ország nem bír ki még négy évet. Egy duplázás esetén a demokrácia utolsó kellékei is el fognak tűnni. Ergo az LMP programjában egyébként nagyon szimpatikus részvételi demokrácia erősítésére, fenntartható fejlődés előmozdítására, társadalmi igazságosság megteremtésére irányuló erőfeszítések mehetnek a levesbe. Vagy munkálkodhatnak valami korlátozott érvényű illúziójukon, Orbán kitartottjaiként, egy köztársaság bohózat legitimizációjáért cserébe.

A tisztán látás kedvéért:

„Az új szabályok szerint az egyfordulós választási rendszer miatt minden egyéni körzetben a legtöbb szavazatot kapott jelölt szerez majd mandátumot. Ha pedig egy párt frakciót szeretne alakítani a választások után, akkor mindenképpen országos listát kell állítania, amelyhez minimum 27 egyéni körzetben (legalább 9 megyében és a fővárosban) jelöltet kell állítania az összesen 106 körzetből. Nem nehéz tehát belátnunk, hogy míg minden ellenzéki pártnak érdeke, sőt kényszere, hogy mindenhol jelöltet állítson, addig ez a szétaprózódás az, ami mindegyikük vesztét okozza, hiszen a kormányoldalon nincs alternatíva. … Mi a teendő? … Az alapötlet, hogy a közös jelölt egy-egy körzetben nem is lesz annyira „közös”. Mindez azt jelenti, hogy egyik, a választási szövetségben résztvevő párt sem állít minden körzetben jelöltet, csupán néhányban, míg más körzetekben csak a másik. „– a tenytar.hu ellenzéki játékelméleti dilemmákat firtató elemzéséből


A kormányoldalra adott szavazatokat nem aprózzák el ellenfelek. Az ellenzékét igen. További finomság, hogy aki egyéni körzetben nyer, az a győztes jelöltért is kap további, töredék szavazatokat, amit vihet az országos listára. Ergo, aki nyer, nagyon nyer. De ezt már több helyen, sokszor elmondták.

Aki nem szeretné a demokrácia teljes elvesztését megkockáztatni, ebben a rendszerben nem teheti, hogy egy különutas kisebb pártra adja a szavazatát, még akkor sem, ha saját szakmai területein a kompetenciái kimagaslóak a formációnak. A kongresszus határozati önellentmondásait látva félő, hogy Jávor Benedeknek lesz igaza:

„Jávor szerint a döntés, amely nemet mondott a Bajnai Gordon vezette E2014-gyel kötendő szövetségre, nyitva hagyja ugyan a párbeszéd lehetőségét, de kétségbe vonja a megegyezés valódi szándékát.”– index

Hiszen mit is döntött az LMP?

„Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

Azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett Új pólus kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot.” – propeller.hu

Tehát nem állnak össze a három civilszervezettel, hanem arra törekednek, hogy parlamenten kívüli erőkkel álljanak össze? Esetleg civil szervezetekre gondoltak?

Nem kötnek egyik parlamenti párttal sem választási szövetséget. Idézzük magunk elé a választási rendszer új, már említett arcát. Most vegyük hozzá, hogy az LMP támogatottsága a városokon kívül elenyésző, és ebből is Budapest volt a legmeghatározóbb. Mire gondolnak?

Németországban a zöld párt azért lett sikeres, mert pragmatikusan törekedett céljai elérésére, ahol nem volt alternatíva, folytatta az atomenergia felhasználását, ahol volt lehetőség, változtatott. Együtt dolgozott a nagyobb pártokkal, hogy sikerre vigye szakpolitikai elképzeléseit. Amelyeknek megvalósításához itt a lemondott Jávor-Karácsony-Szabó trió nevével fémjelzett együttműködésen alapuló politikával lett volna reális esély (nem széthúzásra alapulóval, mert a széthúzás nem Lehet Más, a széthúzás van, ismerős, évszázadok óta zajlik nálunk, és egyébként az embereknek tele van vele a töke).

egyutt_tettek_tonkre.jpgAmennyiben Schiffer csak kicsit is komolyan gondolta, amit a hvg-nek mondott: "én baloldali vagyok”, akkor felmerül a kérdés: nem járna ahhoz egy kis szociális érzékenység is? Nem csak a nem szeretem Bajnait gén?

Mert az országban közben 1,5 millióan élnek mélyszegénységben, 100 ezer ember éhezik, ebből 10 ezer gyermek, a kivándorlás pedig rekordokat dönt a kilátástalanság miatt. Ez nem problémás a baloldaliságnak? Csak Bajnai?

Akit muszáj valamiért az Együtt 2014 vezetőjének tekintenie mindenkinek, aki nem szeretne ellenzéki összefogást. Pedig ez egy mezei csúsztatás. Juhász Péter, a Milla elnöke mondta a hvg-nek:

Ez egy nagy félreértés: mi nem vezetőt kerestünk, azzal, hogy Bajnai Gordon felszólalt, nem jelenti azt, hogy ő innentől az Együtt 2014 bármilyen vezetője lenne. Aki így gondolja, tévúton jár. Persze, Bajnai Gordon a legnagyobb név, volt már miniszterelnök, mindenki őt emeli ki, de akkor is három egyenrangú szervezetről van szó. Mindegyik beletett valamit az Együtt 2014-be, az LMP is ezt tehetné, de ha ők azt gondolják, hogy Bajnai Gordon a vezető, akkor saját magukat viszik tévútra. – Juhász Péter, hvg

Persze valódi demokrácia egyfelől a Viktoriánus „Ki a főnök?” világban bonyolult, meg fura. Másrészt az ellendrukkeri logikának felettébb káros az egész, mert borul a pszeudo-Gyurcsányozás: Együtt2014=Bajnai, Bajnai=Gyurcsány, E2014=Gyurcsány. A jobboldali blogokon változatos díszítéssel újra és újra visszatér ez az érvelés. Most a Mandineren annyival egészült ki a sztori, hogy előkerült az LMP=Fidesz konstrukció is. A két dolog mindkét esetben egy egyszerű kedveskedésnek álcázott tudatos, vagy öntudatlan ellenzékrombolás. Az LMP-nek egyébként az ilyen mondatok: „Mivel a történtek egész jól beilleszthetők tavaszi, FIDESZ'92–LMP'12 gondolatkísérletembe, kicsit továbbviszem azt.” előbb visznek be halálos ütést, mint az E2014.

Így ahelyett, hogy elsőként meghívott pártként, a hazai ellenzék megújításában vállaltak volna elévülhetetlen tisztséget, elűztek három nagyon karizmatikus vezetőtagot. Pedig Karácsony, vagy Jávor, mint miniszterelnök-jelölt aspiráns azért izgalmasabb lett volna, mint a Békemenet Simicska plakátjai. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.11.19. 12:31:00

Szívemből szóltál Komjaga!
Szép dolog és kell is kitartani az elvek mellett, és azok mentén szárnyalni, de néha azért vigyázni kell, hogy a valósággal ne úgy találkozzunk, hogy rajta csattanunk. Charles Yeager amerikai világháborús ász pilóta mondott egyszer valami olyat, hogy a hős pilótát az különbözteti meg a jó pilótától, hogy az utóbbi másnap is fel tud szállni harcolni.
Nagyon is megértem Schiffert, mert ez a szocializmus-posztszocializmus időszak az arcaival és megalkuvásaival együtt már nagyon vállalhatatlan. De kérdéses, hol végződnek az erények, és hol kezdődik a szuicid nyakasság.

Alighanem a kulcsmondatod ez volt ebben a posztban: "Persze valódi demokrácia egyfelől a Viktoriánus „Ki a főnök?” világban bonyolult, meg fura."
Lehet, hogy csak túl pesszimista vagyok, de ez nem viktoriánus dolog, nálunk évszázadok óta mindig ez a fő kérdés, hogy "Ki a főnök, ki volt a főnök, és ki lesz a főnök."
Minden más egyszerűen értelmezhetetlen, nem is szokta meg ez a szegény jó magyar nép azt, hogy "Mit lehetne dolgozni? Kivel kéne együtt dolgozni - akit nem kéne alapból átb@szni sem." Talán nem is szokhatta, mert mindig volt egy főnök, sokszor párhuzamosan több is, idegen is ez alatt az ezer év alatt. Sikeres időszakaink is főnökökhöz köthetőek: Árpádok, Anjouk, Hunyadiak, Ferencjóska - sőt, vannak, akik sikeres időszakként emlékeznek Horthyra és Kádárra is, és visszasírják azokat is. Ha egy uralkodó nem tetszik, akkor sem mi vesszük a kezünkbe a dolgokat, csak keresünk egy másikat.
Szinte azt kell hinnem, a nemfőnök-típusú formáció a mi ázsiai-típusú társadalomfelfogásunkban egyszerűen értelmezhetetlen.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.11.19. 13:17:41

És igen, ez a legszomorúbb.

"Pedig Karácsony, vagy Jávor, mint miniszterelnök-jelölt aspiráns azért izgalmasabb lett volna, mint a Békemenet Simicska plakátjai."

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.19. 13:33:13

Érthetően elmagyarázták hogy miért nem működnek együtt a szocikkal.

Egyrészt azért mert aki eddig ezt megtette (SZDSZ, és MDF) az úgy kiesett hogy lába se érte a földet,
másrészt pedig azért mert a Fidesz 2018-ban ugyanúgy visszatérne.
Mert az MSZP nem változik.

Bajnaiék pedig már az MSZP f@szát szopogatják, millástul, szolidaritásostul.

Nem véletlen hogy a 4k is beintett nekik.
Vannak akiket az MSZP neve nem vonz. Hanem taszít. Ez van.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.19. 13:48:35

Ja igen .. Felkérés.. Meg összefogás.. :DDD

hvg.hu/itthon/20121118_Schiffer_az_LMP_csak_a_sarkara_allt_a_don
A műsorban Róna Péter, az LMP pártalapítványának, az Ökopolisznak a társelnöke azt mondta, egy olyan felszólítást kaptak az Együtt 2014 választói mozgalomtól, hogy vagy csatlakoznak, vagy mennek a süllyesztőbe.

globglob 2012.11.19. 13:49:22

szépen alátámasztottad hivatkozásokkal, idézetekkel az okfejtésed, csak éppen azt felejtetted el kielemezni, hogy mi az, amihez az LMP nem csatlakozott:

Szemezgessünk már egy kicsit ebből az együttműködési megállapodásból...

*********************
Az Együtt 2014 Mozgalom együttműködési megállapodása

www.egyutt2014.hu/ftp/egyutt2014_egyuttmukodesi_megallapodas.pdf

"5. A Felek EGYBEHANGZÓ akarattal döntenek az együttműködésbe bevonni tervezett más politikai szervezeteknek, illetve mozgalmaknak címzett tárgyalási meghívásáról, illetve az együttműködésbe való bevonásáról"

8. Ha az együttműködési megállapodás megkötésére vezető LÉNYEGES KÖRÜLMÉNYEK a későbbiekben alapvetően megváltoznak, a Felek bármelyik Fél kezdeményezésére jóhiszemű tárgyalásokat kezdenek az együttműködési megállapodásnak a megváltozott körülményekhez való igazításáról. Ha az egyeztetések eredményeként a FELEK TÖBBSÉGE az
együttműködési megállapodásnak a megváltozott körülményekhez igazításáról meg tud állapodni, az ebben részt vevő felek folytatják az együttműködést.

9. A 7-8. pont alapján az együttműködést elhagyó Fél vállalja, hogy a továbbiakban az együttműködés nevét nem használja, az együttműködés nevében nem lép fel, továbbá tartózkodik attól, hogy az együttműködést folytató szervezeteket a nyilvánosság előtt rossz színben tüntesse fel.
************************

Tehát van egy együttműködési nyilatkozat melynek aláírói egybehangzó döntéssel vonhatnak be új együttműküdőket. Eddig oké.

DE: az együttműködési megállapodás bármely pontja megváltoztatható megkötéshez vezető lényeges körülmények (melyet nem definiáltak, tehát mondhatnák úgy is, hogy BÁRMELY KÖRÜLMÉNYEK) megváltozása esetén. Ehhez elégséges a felek többségének akarata.
Számoljunk csak: jelenlegi tagok vannak hárman (H&H + MILLA + Szolidaritás), ehhez csatlakozna negyedikként az LMP. Miután az LMP csatlakozott, ez eredeti hármas bármely szabályt megváltoztathatna. Ha az LMP-nek bármi nem tetszene, akkor maximum nem folytatja az együttműködést, de utána sem illetheti a bentmaradottakat negatív kritikával.

Ügyes. Csak gondolja végig mindenki, hogy ez hova vezethet...
És milyen sokan szidják most az LMP-t, hogy ehhez a nagylelkű együttműködési megállapodáshoz nem akar csatlakozni.

nu pagagyí 2012.11.19. 15:41:44

Senki nem ejt könnyeket az LMP-ért. Ügyes kisérlet volt a Fidesz részéről a létrehozása, bár majdnem meghekkelték a spontán csatlakozó tagok. Kellett egy párt a Fidesztől balra, különben hogyan lenne középen? A tagság sajnos meg fog fogyatkozni, de amíg nincs választás, egyfolytában úgy lehet majd csinálni, mintha egy "komoly" pártról lenne szó.

dr kíváncsivagyok 2012.11.19. 15:44:41

"Az igazán szép ebben, hogy Csizmadia László a független, Békemenetes Civil Összefogás Fórum elnöke, egyben a Nemzeti Együttműködés Alap elnöke is, mely az ilyen szervezeteknek szánt állami pénz szétosztását felügyeli. Így végül is az állami pénzt a haza üdvéért fizetheti be a Simicska érdekeltségű buszreklám bérléséért. Micsoda szerencse."

Legalább a látszatra adnának....
Csúnya nagy bukta lesz !

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.11.19. 15:51:50

@globglob: Kedves Globglob! Az, hogy az együttműködési alapelvek rugalmasan változtathatóak szerintem azért szükséges és jó dolog, mert ki tudja, hogy a Fidesz által folyamatosan változtatott jogi környezet épp milyen alkalmazkodást kíván majd meg. Főleg a végjátékban. Az meg, hogy a belépéskor elfogadjuk, hogy egy esetleges kilépéskor nem nyilatkozunk negatívan a szerveződésről, hát ez inkább protokolláris kitétel. Ha kilépett a résszervezet gondolom azért szíve joga, hogy miként nyilatkozik minderről.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.11.19. 15:54:08

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Én azért kíváncsi lennék a konkrét ajánlatra is, mivel retorikai szempontból sok mindent lehet úgy értelmezni, ahogy azt a forrás nélkül végül Rónára hivatkozva leírtak. Az idézett leegyszerűsített idézet sajnos, egy akár valós forgatókönyv is lehet.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.11.19. 15:56:01

@Lutius Lemmingus: Kösz Lutius, az a igazság, hogy egy olyan helyzetben, ahol normális demokratikus rend uralkodik, az emberek dolgozni, teljesíteni szeretnének, ott Schiffer lépése teljesen normális volna, nem kéne rajta mit magyarázni. Csak ma itthon más a helyzet...

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.19. 16:03:06

Kórházigazgatói poszttal fizeti ki a Fidesz a soproni elnökét!
Molnár Ágnes még azoknak az alapvető feltételeknek sem felel meg, amiket a pályázati kiírás tartalmaz. A kiírás három kritériumot adott meg a pályázatban, de Molnár Ágnesnek sem az előírt vezetői tapasztalata, sem a szintén előírt menedzseri végzettsége nincsen meg a kórház vezetéséhez.
Van viszont Fideszes regionális pártigazgatói és Fidesz elnöki koordinátori tapasztalata, - írják közleményükben, amik azonban inkább kizárják, mintsem erősítik a kórházigazgatói posztot. Dr. Molnár Ágnes egyszer már megbukott, mint fejlesztésekért felelős államtitkár, szégyen, hogy most egy kórházigazgatói poszttal fizeti ki a Fidesz és több, mint veszélyes, hogy ez egy olyan hatalmas és nagy múltú intézmény vezetését jelenti, mint a Soproni Erzsébet Oktató Kórház .

A pécsi fideszes banda 24 milliót fizet egy köztéri szoborét, a szennybékemenetet szervező Bencsik apjának, hálából.
Na ezért is kell elzavarni ezeket!

Kivlov 2012.11.19. 16:09:57

@Lutius Lemmingus:
ja, Jávor mezítláb a plakátokon. a marhája... :D

Link Elek 2012.11.19. 18:24:07

amig ezek szabadlabon vannak, addig nincs igazsag(szolgaltatas) Mo-n

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.11.19. 19:58:41

@Komjaga: Hát ez az. Ez a lépés elvi síkon nagy respect, nincs mit magyarázni. Az "itt és most" más kérdés. Nagyon remélem, hogy akár OV, akár B. ellenzékeként, de bejutnak a parlamentbe. Mert sajnos ez nem garantált, ebben az új rendszerben. Márpedig a tét az, hogy nem szalámizza le őket az új választási rendszer és bejutnak a parlamenti diskurzusba. Láthatóan onnan hatékonyabban fűtenek be az oligarcháknak, mint az utcán. Én szurkolok nekik is továbbra is, ezzel most nagyon pengeélen táncolnak.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.11.19. 20:02:04

@Kivlov: Ez érv ellene? Mer' a sok guccsi öltöyös svindler szemétláda jobb, akiket bárhogy retusálnak, nem lesznek szebbek? :D:D:D

Kivlov 2012.11.20. 08:27:32

@Lutius Lemmingus:
Nem érv.
csak jeleztem, hogy mennyire szánalom ez az egész kis cserkészcsapat. Egy gitt nélküli gittegylet...

RSS

táblácska

"Ez a kis magyar világ itt háborog: fekete, csúnya felhők kavarodnak rája. Aki nem csupán arra termett, hogy egy számmal növelje a születési és halálstatisztikát: most nem alkudhat. Harcol, ahogy tud. Kezeli a viharágyút a butaság, sötétség ránk tornyosodó felhői ellen." - Ady Endre

FB

propeller+blogroll (fck bloghu)

Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben bármilyen építő/romboló megjegyzésed, ötleted, információd volna, nyugodtan írj a szabotázs e-mail címére.

süti beállítások módosítása