'12 nov

24

14:31
30
Télügyi kormánybiztos: ünnepi csoda közpénzből

írta: Lutius Lemmingus

Kormányunk nagyfokú szociális érzékéről ismét tanúbizonyságot tett. A hóval elzárt falvak, a mindenhonnan elzavart, fagyhalállal szembenéző hajléktalanok, valamint a kilakoltatottak nehéz helyzetének orvoslása érdekében igazi nehézfegyverrel álltak elő felelős filisztereink: itt a TÉLÜGYI BIZTOS!

Felsejlik a holnap. Nem, most nem úgy, mint a Monty Phyton - féle Hülye Járások Minisztériuma.

Hanem úgy, mint a sokak által kedvelt amerikai rajzfilmben. Képzeljük el, ahogy négy ifjú harcos, mondjuk Selmeczi, Giró-Szász, Szíjjártó és Rétvári  összeillesztik a magyar kártya évszakait ábrázoló gyűrűiket “Tél! Tavasz! Nyár! Ősz!” felkiáltással, s máris felhangzik a dörgő főcím: “És a négy hatalom egyesüléséből megszületik a hős bajnok, a Télügyi Biztos!”

FiremansBall_snow.pngDe hát “A forradalom olyan, mint a bicikli: ha nem halad elég gyorsan, elbukik.” Ráadásul bizonyára mindenki tapasztalta, hogy kis hazánkban valamiért valamennyi évszak társadalmi, gazdasági, politikai és logisztikai probléma, melyekre mindig borzasztóan felkészülünk, szakemberek sorolják a híradó kamerájába a biztató adatokat, de végül mindig elönt az ár, belep a hó, kiég a tarló.

Ezért a legjobb az lesz, ha pártunk itt nem áll meg, hiszen megoldandó, “komplex társadalmi probléma” valamennyi évszakban akad:

Nyárügyi biztossal a strandbalesetek, az olvadó villamossínek,  a késő vonatok, valamint a jégkár, aszálykár ellen!

Tavaszügyi biztossal a kullancsok okozta betegségek, a fagykár, az áradások és az áradások miatti vonatkésések ellen!

Őszügyi biztossal a ködös utak, a borús idő okozta kedélyromlás, valamint a szegények márton napi, keresztényi megvendégelése ellen!

Lehetőség szerint az új közoktatási törvény új gyermekdalokat és mondókákat is vegyen be a tantervbe, mint pl: 

“Téé-lügyi biztos,

hó a subája,

bőr a cipője,

guccsi zakója,

Közpénz, kő-öz-pénz,

meg is lesz a fizetés!”

De lehetne úgy is, hogy a kormány nem kriminalizálná a szegénységet. Hogy támogatná és nem ellehetetlenítené azokat a civil szervezeteket, amelyek az adósokat, a nehéz helyzetben lévőket, a tanyán élőket, a hajléktalanokat stb. igyekeznek segíteni. Hogy a közegészségügyi problémák szakmai alapon, az egészségügy reformjával és fenntarthatóvá tételével megoldódjanak, és a kórházak igazgatóságai ne kifizetőhelyek, és hűbéri jutalmak legyenek. Esetleg a hajléktalanság kérdését sem kriminalizálással kéne megoldani, hanem rábízni azokra a szakemberekre, akik értenek is a kérdéshez - nem pedig sárdobálás közepette, ezen apropóból is egymás torkának esni .

tel2.jpgVagy komolyan kezdeni valamit a devizahitelesek, a kilakoltatások problémájával, nem csak egy csekély hatásfokú eszközkezelőt felállítani, fabarakkos lakóparkot építeni, segélyplafont bevezetni és amúgy az adófizetést és az adósság befizetését is megadóztatni. A kilakoltatási moratóriumot még talán meg lehet érteni, sok eladósodott család juthat így egy kis levegőhöz, de azért az is elgondolkodtató, hogy miért fagy meg kevésbé az a honpolgár, akit november 30-én lakoltatnak ki, mint az, akit december 2-án...

És nyilván lehetne az is, hogy Magyarországon egy négy éves kormányzati ciklus felelős munkából, tervezésből, szervezésből állna, s nem 1,5 év lopásból, aztán 2,5 év kampányból (mely 50% sárdobálás, pocskondiázás, karaktergyilkosság, 50% fedezetlen pénzszórás). Pártoktól függetlenül. Akkor nem lenne minden regnum non-stop, javarészt saját döntések és súlyos mulasztások miatti tűzoltás. Akkor talán nem kellene “télügyi biztos” sem. Egyszer talán ez az idő is eljön.

De addig még sok és nehéz kérdés, megoldásra váró feladat áll előttünk. Ám aggodalomra semmi ok, a foszlott, rózsaszín kádári esernyő ismét nyílik, hogy fölénk tarthassa a Télügyi Biztos. Vagy a Sóhivatal Kapitánya. Vagy a Zország Zorrója.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy maréknyi dollár 2012.11.24. 21:31:49

Én is írtam egy dalocskát az új státusz ill. betöltőjének tiszteletére:
Hull a pelyhes tiszta hó,
a biztosunk biztató!
Izeg-mozog, koordinál,
miközben egy ródlin áll.
Várunk téged piszkosul,
drága, öreg biztosúr!

Mária 2012.11.24. 22:34:25

Most jön az a rész, hogy Bakondi utasítására az önkormányzatok elkezdik behívni a polgári lakosságot az ősszel beharangozott, önkéntesen kötelező polgári védelmi szolgálatra, oktatásra, gyakorlatoztatásra? Nincs is jobb, mint egy-két hétig fűtetlen katonai sátorban lakni a decemberi-januári mínuszokban.

Idéznék a Magyar Hírlap szeptemberi cikkéből:

"Mindenhol az adott település vagy megye veszélyességéhez igazították a polgári védelem létszámát, technikai felszereltségét, kiképzését, és megyénként mindenki tud róla, kire számítanak; ők ünnepélyes keretek között esküt is tettek már – közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Vidéken, tizennyolc megyében már megalakultak a polgári védelmi szervezetek, Budapesten most kezdték a toborzást – jelentette be Bakondi György azzal összefüggésben, hogy a fővárosban a múlt héten kézbesítették azokat a leveleket, amelyekben a polgármesteri hivatalok a katasztrófavédelmi szolgálattal összefüggésben kötelezik adatszolgáltatásra a lakosságot."

www.magyarhirlap.hu/kronika/nem-katonai-behivo

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 02:00:51

A helyükben inkább egy szopásügyi biztost kerestem volna.

Első mohikán 2012.11.25. 03:22:22

Télügyi biztos! Besz.rok. Amúgy egész évben kapja a télügyi biztosságáért járó keresetkiegészítő havi 780.000-s pótlékot, vagy csak a téli hónapokban?
Hogy fagyna meg az összes fideszes...

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.11.25. 03:45:22

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Aki kizárólag a magyar csecsemőknek gyártott cumisüveg kiváló hazai minőségét teszteli, semmi más nem jöhet szóba.

Egyébként meg csak ismételni tudom magam:

A: Bedobták ezt a f@szságot, mert az elszabadult apartcsikok már nem tudják, hogy mi zajlik a valóságban.

B: Grundoltak egy egyszerű pozíciót hűbéri jutalomnak.

C: Tényleg beijedtek, hogy szopórolleren a gazdaság, és hogy így a zembereknek kemény telük lesz, és tényleg segíteni akarnak, mert azért van szívük.

D: Segíteni akarnak, mert a szopóroller miatt kemény tele lesz a zembereknek, és bedobják ezt, hogy ne kapjanak a népek kaszára-kapára.

E: Gumicsont, hogy ne azon csámcsogjunk, hogy szopórolleren a gazdaság, az IMF elment, a ZEU megszivat, a leminősítés viszont megérkezett.

Szerintem bármelyik lehet külön-külön, sőt, mindegyik egyszerre, de akár mondjuk kettő érvényes. Ám lehet, hogy egyik sem igaz. Hahh, barbár időket élünk... :S

Tűzvályó 2012.11.25. 08:27:20

Tél tábornok a fizetésének forrását pedig úgy akarja biztosítani, hogy 1 millió forintra bepereli azt, aki ellen mer neki mondani:
www.langlovagok.hu/tuzvonal/723_egymilliot-kovetel-az-okf-a-pomazi-tuzoltoparancsnoktol

Amocsok 2012.11.25. 08:54:11

@Tűzvályó:
És egyébként (nem vagyok tájékozott a témában), valóban lassult a riasztási rendszer (áttétel, torzulás, információvesztés stb.)?

rohadjmegARCgeci 2012.11.25. 09:13:38

Ez is egy rohadvány fideszes here,semmirekellő szarzsák,mint a többi here láblógatós, galambszámláló munkakör jó sok pénzért.

gyárvárosi 2012.11.25. 09:18:22

Azért ez nem semmi!
Bár nem értem, a többi évszak már nem számít? A tavasz, a nyár, az ősz már le sincs sz@rva?
Azokat védje meg a Selmeczy?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 09:27:26

@Amocsok:

Mentőknél már volt tavaly is olyan eset, amikor a láncban fontos infó veszett el.

Diamond Dave 2012.11.25. 09:46:00

A Nagy Magyar +3 fokos tél, amikor ha véletlenül leesik egy kis hó reggel, délre elolvad. Nem térek magamhoz!

Amocsok 2012.11.25. 09:51:20

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Mert mi ez a lánc? Ha én tűzoltót vagy mentőt akarok hívni, akkor kit hívok tkp? Valami bejelentést kivizsgáló ügyosztályt? Heeej, ha ezt szegény Pelikán elvtárs megélhette volna!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 10:03:33

@Amocsok:

Te feltárcsázod a 104-et. A hívásod befut a központba. Volt (Lehet még van?) olyan része az országnak, ahol a 104 valamelyik közeli mentőállomáson csengett. - Kis kitérő: Tárcsázod a 104-et, az csörög a bivalyharkányi mentőállomáson, ami 67 km, miközben van mentőállomás a szomszédos Tóthmegyeriben is, ami csak 12 km.
Az irányítás (ahova befut a 104-es hívás) elvileg látja, hogy melyik mentő hol van (Szép mágnestáblájuk volt pár évvel ezelött.
Jelenleg nem tudom, hogy működik az irányítás, értsd: Aki felveszi a telefont, az küldi-e a kocsit is, vagy továbbadja a diszpécser az adatokat az irányítónak.
Utóbbi annyiból életképesebb, hogy míg a telefonos diszpécser egy esettel áll kapcsolatban, addig az irányító tudja, a többi autó mennyire leterhelt.
Mikor eldölt, melyik kocsi kapja a feladatot, akkor vagy rádión, vagy telefonon közlik a kocsival. Több lehetőség van:
Kis mentőállomásnál kirádióznak vagy kitelefonálnak, ahol valaki veszi a riasztást (napló stb..), majd megkezdik a kivonulást.
Nagy mentőállomásnál az állomáson belül is van, aki veszi a riasztást, és intézkedik kivonuló kocsiról.

Amocsok 2012.11.25. 10:23:39

Hu! Lehet, hogy túl sok akciófilmet nézek, meg utazok taxival, de ott valahogy úgy van, hogy diszpécser kiszól, hogy balhé vagy utas a Venyige utca 2-nél, a közelben lévő dologtalan járőr vagy taxis meg visszaszól, hogy 2 perc múlva ott van. Diszpécser meg könyveli, hogy a 4-es járőr vagy taxi elindult a kért címre. Esetleg, utána még telcsizik néhányat, ha úgy ítéli meg, hogy erősítésre vagy kiegészítő szolgáltatásra is igény van. Ha jól értem, akkor itt a lényeg a központi irányításon van. Mert rend a lelke mindennek.

Tűzvályó 2012.11.25. 10:32:46

@Amocsok: Magyarország tűzvédelme, tűzoltósága szét lett verve. Nem lesz könnyű újraépíteni, miután eltakarodott ez a banda.

Amocsok 2012.11.25. 10:47:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Ja! Köszi a választ. Elfelejtettem a "Válasz erre"-re kattintani.

tomaj2010 2012.11.25. 10:48:11

Télügyi szóvívőt mellé: szép formaruhában, egyenkalapban:)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.25. 11:01:57

@Amocsok:

Vigyázz! A taxi más! Taxinál bemondják a címet az URH-n, és nyomják a taxisok a gombot, a diszpécser meg látja ki nyomott rá legelőszőr (Csak két percen belül lehet nyomni első körben), és az illetőnek kidiktálja a teljes címet és tudnivalót.
Egyébként a taxinál sem az adja ki a címet, aki felveszi.

Rendőrséget ilyen szempontból nem ismerem, de annyit tudok, hogy ott is vannak előírt járőr útvonalak, meg vannak, akik csak egy környéken cirkálnak 'céltalanul'.

kúrórudi 2012.11.25. 11:02:10

"Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a ... kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül...

...a sorozatban negyedik - nagy hitelminősítő intézet általi - leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Minderre a jelenlegi kormány képtelen, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált."

forrás: fidesz.hu
2008

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.11.25. 11:07:32

@ügyfélszolgálatos: Én is azt gondolom a legsanszosabbnak. Bár mondom, amilyen paranoid és kaotikus időket élünk, lehet, hogy valaki a rendszerben még átlát valamit.
Akárhogy is, nem hiszem, hogy az ilyen biztosok, állami sóhivatalok bármi hasznosat is tennének, vagy bármiféle hasznot is termelnének.

Amocsok 2012.11.25. 11:17:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Egyébként a taxinál sem az adja ki a címet, aki felveszi."
Az én kis tanyámon tuti, hogy a diszpécser az irányító is, mert még azt is visszahallom a telefonban, mikor a taxis bejelentkezik hozzá. De itt nincs szó életveszélyről, így általában egy közelebbi taxis nem szokott rányomni, hogy ő közelebb van, ő menne inkább. Hasonló szisztémánál egy közelebbi mentős biztos bejelentkezne másodiknak is. De ez mellékszál. Nem vagyok még csak javaslattevő közelségben sem.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.11.25. 11:18:22

@kúrórudi:

Ha már a posztban is taglalt látszatintézkedéseknél és az idézeteknél tartunk:

"Szánalmas, hogy a kormány valódi intézkedések helyett miniszteri roadshow, politikai reklámakció segítségével próbálja kezelni a válságot. Azt a válságot, amit saját maga és a világgazdaság együttesen okozott... Celebek módjára utaztatják a minisztereket, és látszatintézkedésekkel terelik el a figyelmet a valós problémákról. Az országjáró körúttal ezért a kormány saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, hiszen ebből is látszik, más ötlete nincs a válság kezelésére. A miniszterek látogatása után minden esetben megszorítás következik."

Fidesz.hu, 2009. március 20., Mágel Ágost
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=130874

VS

"A Fidesz elnökségének döntése alapján 175 települést érintő országjárás kezdődött november elején. A december 20-ig tartó rendezvényeken parlamenti képviselők, a párt elnökségének tagjai, kormánytagok, illetve államtitkárok vesznek részt – tájékoztatott Kósa Lajos keddi sajtótájékoztatóján."

Fidesz.hu, 2012. november 20.
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=186476

"Országjárásba kezdett a Fidesz"
www.origo.hu/itthon/20121120-orszagjarasba-kezdett-a-fidesz.html

Amocsok 2012.11.25. 11:25:24

Véleményem szerint, a télügyi kormánybiztos legfontosabb feladata az lenne, hogy koordinálja az állami meteorológiai intézet (időjáráscsinálók) és katasztrófavédelem együttműködését. Ne fordulhasson elő pl., hogy olyan helyen essen nagyobb mennyiségű hó, ahol még nem állt fel a területi önkéntes katasztrófaelhárítási kommandó! Viszont essen ott, ahol abban az időben gyakorlatra berendelték az önkénteseket gyakorlatra!

Amocsok 2012.11.25. 11:31:06

@Lutius Lemmingus:
Már nem találom az Indexen azt a hírt, amiben arról írtak, hogy japán politikusok járják az országukat, hogy bocsánatot kérjenek amiért nem teljesítették választási ígéreteiket. Innen származhat az ötlet, csak kicsit magyarosabb a megvalósítás.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.11.25. 11:41:48

@Amocsok: Uggyan. Itt káeurópában MINEKÜNK kell bocsánatot kérni, ha számon merjük kérni a választási ígéreteket. :S Lásd a beperelt bloggerek esetét...

tatuman 2012.11.25. 11:57:24

@Lutius Lemmingus: demagóg vagy öcsém. sapka van rajtad? ha van akkor azért, ha meg nem, akkor meg azért! brain prize-ért ne indulj...

RSS

táblácska

"Ez a kis magyar világ itt háborog: fekete, csúnya felhők kavarodnak rája. Aki nem csupán arra termett, hogy egy számmal növelje a születési és halálstatisztikát: most nem alkudhat. Harcol, ahogy tud. Kezeli a viharágyút a butaság, sötétség ránk tornyosodó felhői ellen." - Ady Endre

FB

propeller+blogroll (fck bloghu)

Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben bármilyen építő/romboló megjegyzésed, ötleted, információd volna, nyugodtan írj a szabotázs e-mail címére.

süti beállítások módosítása