'12 dec

15

10:58
67
Állami kémkedés a tüntető diákok után?

írta: Komjaga

Valódi aknamezőre futott a kormánypártok diákok és a hallgatóság ellen folytatott kommunikációs offenzívája szerda este. Giró-Szász András kormányszóvivő tájékoztatója és Parragh László arra reflektáló –vélhetően nem túlságosan átgondolt – televíziós megnyilatkozása (a diákvezetők adatai a „tanulmányi osztályról” vannak) ahelyett, hogy a „megélhetési egyetemisták” kártyáját kijátszva leszalámizta volna a diákmegmozdulások vezetőit, valójában csúnyán visszacsapott. Ugyanis, ha az adatok tényleg onnét származnak ahonnét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelenlegi elnöke mondta, az bizony komoly jogi aggályokat vet fel. Az ellenzék bűncselekmény gyanújáról beszélt, blogunknak nyilatkozva a TASZ lehetségesnek tartotta az eset kapcsán a jogsértés megvalósulását (bár a szervezet szerint a pontos részletek hiányában ez nem jelenthető ki), hallgatói képviselők pedig leszögezték: mondhat akármit Parragh, ezek az adatok nem nyilvánosak, az egyetem munkatársai törvényesen nem adhatták ki őket.

Annyi biztos, hogy a kormánynak sikerült megújítania a kommunikációját a felsőoktatási tüntetéssorozat kapcsán. Egy szerencsésebb demokráciában mondjuk egy ilyen „siker” után azért komoly társadalmi nyomás nehezedne a kabinetre a sajtószóvivő adatainak forrását firtatva, de Parragh Lászlóra biztosan, azt követelve, hogy magyarázza meg az ATV-n tett kijelentéseit.

Mert miről is van szó? Arról, hogy Parraghnak hála, a kormánynak döntenie kell:

A, megfelelő információk birtoklása nélkül, feltételezésekre (vagy egyszerűen hazugságokra) épülő lejárató hadjáratot folytat a diákvezetők ellen. Giró-Szász, Hoffmann, illetve Parragh kijelentései a diákvezetők adatairól valójában tippek, kevésbé optimista szemszögből mezei hazugságok.

B, a kormány burkoltan gyakorlattá szeretne tenni egyfajta jogsértési formát, melynek lényege hogy kormányzati, vagy kormány közeli szereplők (ne felejtsük el Parragh az első Orbán kormányban a miniszterelnök személyes gazdasági tanácsadója volt) mindenféle következmény nélkül, kedvükre mazsolázhatják ki az állampolgárok személyes adatait a nyilvános adatbázisokból, ha úgy ítélik rendszerkritikus a viselkedésük. Majd ezt egy nyilvános lejárató kampányban az illető ellen fordíthatják.

A történet megértéséhez lássuk az előzményeket, illetve a konkrét nyilatkozatokat a folytatásban.

Az ördög bal és jobb keze

Egészen szürreális fordulatokon van túl a mostani héttel a magyar felsőoktatás kormánypártok által „reformként” beharangozott haláltusája. Reménykedésre adhat okot, hogy a teljes megsemmisülés kapujában úgy tűnik az egymás ellen folytatott helyezkedést átmenetileg felfüggesztette a Hallgatói Hálózat és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, hiszen Budapesten először hétfőn, majd szerdán is erőteljes közös akciókkal lepték meg a nagypolitikát. Az elfoglalt hidak, spontán belvárosi vonulások, valamint a parlament lépcsőinek megrohamozása, mind olyan anomáliák voltak, melyekkel vélhetően sikerült átmeneti zavart okozni a kormánypártok soraiban.

BigBrotherV.jpgAz örömmel ettől függetlenül azért jobb csínján bánni. A látványos erődemonstrációk genezise ugyanis inkább a minden képzeletet felülmúlóan ostoba és lekezelő kormányzati kommunikációra, valamint a tényleges vészhelyzetből táplálkozó megsemmisüléstől való közösségi félelemre vezethető vissza, sem mint a hallgatói szervezetek átgondolt stratégiájára. Ne feledjük, a HaHa maga határolódott el először a hétfői spontán eseményektől, majd szerda este az ATV-ben a két szervezet képviselői stratégiájukról annyit tudtak nagy egyetértésben elmondani, hogy konkrét tervek azok ugyan nincsenek, de legalább az egyetemisták már az utcán vannak. Végül is miért is kéne kapkodni. Főleg, hogy vidéken a hallgatói szervezetek végül megint egymást kezdték el szalámizni. Továbbá az sem kecsegtet semmi jóval, hogy a Műegyetem szerdai fórumán a HÖOK szónoka nem győzte ismételni, hogy ők nem szeretnének politizálni, elzárkóznak minden politikai párttól. Isten látja lelkem, de hadd éljek itt Tóta W. eheti igen fontos megjegyzésével: amíg a fiatalság nem kezd el részt venni a politika alakításában (értsd nem politizál) addig ez az ország már csak ilyen szép morális pöcegödör marad.  Azt már nem is feszegetném hosszabban, hogy ha valaki oktatáspolitikai célok megváltoztatásáért küzd, az ugyan bizony politizál.

Az önfeledt hülyeség csodákat szül

A magyar generációk jövőjéért aggódók azonban még mindig bízhatnak a kormánykommunikáció sötétségének erejében. Abból ugyanis, mint kiderült továbbra sincs hiány. A fő stratégia ugyanis nem változott Habony Árpiék boszorkányműhelyében: ne csak ellehetetleníts valakit, hanem lehetőleg jól alázd is meg. Lehetőség szerint kezeld debilként, írj neki ilyet: „Megértjük, ha a diákok úgy érzik, szeretnék valahogy kifejezni, hogy tartanak a változásoktól, de bízunk abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások értük és nem ellenük vannak”. Aztán, ha mit ad’Isten, elfoglalnak neked érte két hidat, akkor inzultáld a lelki világukat Selmeczi Gabikával: „fontos, hogy a kormány leüljön a szakemberekkel és a diákokkal vitázni, hogy a hallgatók is megértsék, milyen átalakítás zajlik a felsőoktatásban. Az átalakításnak a Fidesz szerint a diákok nyertesei lesznek”. Csak, hogy biztosan megrohanják a parlamentet.

Aztán az egészet tetézd a szocializmus legszebb éveit idéző fenyegetőzéssel, magánéletben turkálással:

„Közpénzen meghatározott időt lehet eltölteni az egyetemeken. Ösztönözni kell arra az egyetemekre, főiskolákra bekerülőket, hogy végezzék el ezeket a felsőoktatási intézményeket, és ne forduljon az elő, mint ahogy itt nézem [belenéz a papírba - szerk] van olyan hallgatói önkormányzati vezető, aki kilenc, tizenkettő, vagy 11 éve lépett be az egyetemi falak közé és azóta nem hagyta el azt.” – Giró-Szász András, az ATV bejátszásában, 13:27-nél (visszamaradó felvételidő)

Na most, itt már azért felmerülhet a kérdés, hogy ugyan ezt a listát milyen forrásból állította össze a szóvivő? Honnét tudja, hogy melyik hallgatói vezető, mikor kezdte meg a tanulmányait? De az igazi mutatvány csak akkor kezdődik, amikor Parragh László, Kálmán Olgának meg is adja a választ, hát az ilyesmit a tanulmányi osztályról szerzik be:

Videó 5:23-tól (egyébként Parragh 7:00-tól kezd érdekessé válni):

-          Ön ezt honnan tudja?[hogy melyik diákvezető hány évet járt egyetemre – szerk]

-          Van egy statisztikailag nagyon érdekes összefüggés, hogy azokból a korosztályokból 2005-ig nőtt a hallgatóknak a száma, a beiratkozó hallgatók száma, hogy azokból a korosztályokból, ahol nagyon magas a hallgatói szám egyre kevesebb a ténylegesen a diplomát átvevőknek  a száma…

-          Honnét tudja hogy a diákok veztői…

-          Elkezdtük ezt vizsgálni, elkezdtük ezt vizsgálni…

-          A HÖOK vezetőjét?

-          Nem a statisztikai adatokat

-           De ön a diákok vezetőiről beszélt…

-          Hadd folytassam, és kiderült nagyjából 30%a ma a hallgatóknak az életvitelszerűen egyetemből él, egyetemen él ez a foglalkozása, ha nagyon keményen fogalmazok. Ezen belül az derül ki, hogy a hallgatói vezetőknek egy része is ide tartozik.

-          Ez hogyan, miből derül ki?

-          Érkeznek a panaszok a kamarába … de akkor az ember azért ránéz arra, hogy mégis akkor hány éves az a fiatalember, aki ezt a szervezetet irányítja és kiderül, hogy 8 éve és 36 éves.

-          Az hogy hány éve kezdte a tanulmányait milyen kartonon szerepel?

-          Bármelyik egyetemre bemegy megtudja, ezek nem titkos adatok. Tanulmányt készítettünk. Ennek melléktermékeként dőlnek az ilyen információk, még más is, ha hiszi, ha nem.

02:05

-          Honnét tudja, hogy ki mikor kezdte a tanulmányait?

-          A tanulmányi osztályról.

-          Ön lekérte?

-          Nem lekértem, mellék információként ott volt. A statisztikából ez kipotyog.

Hát, Parragh szerint már csak így megy ez. Bárki politikus, képviselő, csinovnyik besétálhat a Tanulmányi Osztályra, ott készségesen megadják Kovács Elemér balneológia-bálnakommunikáció szakos hallgató anyja nevét, EHA kódját, TB számát, Adó számát, jogviszonyának keltezését, et cetera.

Természetesen nem.

Blogunk megkérdezte az egyik hallgatói szervezet érdekvédelmi referensét, aki kifejtette, hogy a Tanulmányi Osztályon még csak arról sem adhatnak felvilágosítást idegeneknek, hogy valaki egy egyetem hallgatója-e vagy sem. Az pedig szintén kizárt dolog, hogy Parragh, vagy a kormányszóvivő, ha így jutott adatokhoz, az törvényesen valósulhatott meg.

Horváth Csaba az MSZP politikusa szerint, aki a beszélgetést követően a stúdióban reagált a látottakra, akár a jogosulatlan adatszerzés és adatkezelés bűncselekményének gyanújáról is szó lehet.


Jóri András volt adatvédelmi biztos a témával kapcsolatban egy nappal később egyébként azt nyilatkozta, hogy amennyiben ezek az információk publikusak voltak már előzőleg, esetleg a neten, akkor maximum közvetve történhetett jogtalanság, bár ez, mivel a hallgatói képviselő közszereplő azért összetett jelenség. Azonban, ha indulna egy vizsgálat, mondjuk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, és bebizonyosodna a jogtalanság, az elkövetőket pénzbírsággal lehetne sújtani. Azonban bűncselekményről szerinte nem lehet beszélni, hiszen ahhoz a rosszhiszemű haszonszerzés tényállásának is meg kell valósulni, a kategóriába azonban a politikai haszonszerzés nm tartozik bele.

A kérdéssel a Társaság a Szabadságjogokért szervezetét is megkerestük, akik szintén nem zárták ki a jogsértés lehetőségét, bár ezt a konkrét részletek hiányában nem lehet kijelenteni:

„A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontja szerint az Ön által vázolt események kapcsán felmerül a jogsértés lehetősége, azonban az ügy összes körülményeinek ismerete nélkül ezt nem lehet kijelenteni.”. – a TASZ leveléből

Biztos, ami biztos rákerestünk a neten a HÖOK elnökének, illetve pár hallgatói vezetőnek az életrajzára. Találat nem igazán akadt (egészen pontosan egy regionális vezető esetében volt kivétel). Szóval a kérdés továbbra is áll: valóban léteznek pontos információk a diákvezetőkről? Ha igen, honnét származnak? Ha, nincsenek, milyen alapon zajlik a kormányzati kommunikációs offenzíva? Ha a közszereplő egyetemi diákvezetőkről jogszerű minden elérhető adatot publikálni és felhasználni, a politikai közszereplőkről ez miért nem lehetséges? Ami jogszerű / jogtechnikailag nem vitatható, az szükségszerűen egybevág azzal, hogy valamit megtenni erkölcsös, vagy éppen nem (lásd. egyetemi plágiumok és jogi szankcionálhatósága)?

Szomorú realitásunkhoz talán utolsó gondolatként csak annyit még, hogy Kálmán Olga hiába játszotta be aznap este a kormányszóvivőre vonatkozó képsorokat a meghívott HaHa és HÖOK képviselőknek, hiába kérdezett alá a témának, a két diákvezető nem értette meg mindennek mi volna a tétje…

 Update: írásunk megjelenésével párhuzamosan a Magyar Nemzet címoldalán listázta ki a diákvezetők személyes adatait, ezzel próbálva igazolni a keretszámok csökkentésének jogosságát. Az eljárás gusztustalanságán túl, fontos megjegyezni, hogy ezzel képet kaphattunk a Giró-Szász András által emlegetett hallgatói vezetőkről készített listáról. A kérdés tehát még inkább aktuális: honnét vannak az adatok?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.15. 11:17:55

Hát, ez elkerülte a figyelmemet a diáktüntetések, az új költségvetési csomag, a rákos betegek kezelésmegvonása, az új plágiumügy, és még ki tudja, mi minden "kisördög lábaszára" mellett.
Néha már úgy érzem magam a közéletet végigtekintve, mintha az ismert pockokat lecsapkodós videójátékot játszanám level 99-en. Nem lehet már egy aggyal követni a sok agyatlanságot, köszi az összefoglalót! :D

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.15. 16:48:38

@Lutius Lemmingus: Nincs mit, bár a hülyeséggyár azóta is teljes gőzzel üzemel: vastagbor.blog.hu/2012/12/15/cimlapon_listaz_a_magyar_nemzet

A címlapon listázza a diákvezetőek a Nemzet

kvadrillio 2012.12.15. 19:22:32

NU, MOST ETTŐL ÖSSZEFOSSÁK MAGUKAT MAJD ÉS NEM TÜNTETNEK TOVÁBB !
PEDIG ÍGY SOHA NEM LEHET BELŐLÜK A FORRADALOM HŐŐŐSEHH ! :)

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.15. 19:32:50

@kvadrillio: Remélhetőleg inkább elkezdik feltenni a kérdést, hogy honnét vannak az adatok, mert ha ez a nyilvános adatbázisok egyszerű és jogsértő feltúrásával kerültek napvilágra, akkor ezen az alapon bármelyikünkkel megtehetik ugyanezt. Szóval fel kell deríteni az ügyet és ha kell jogi útra vinni.

kormányzó 2012.12.15. 19:33:18

Most min is köll csudálkozni???
Így mennek a dolgok,az újfasiszta Maffialandben.Oszt csá'

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 19:45:03

milyen bolsi módszer már ez a nem az számít mit mond, hanem, hogy ki mondja?!

Gorbacsov homlokán a májfolt 2012.12.15. 20:07:54

Nem mindegy, hogy X év alatt hány diplomát szerez valaki. Pld. valami Dajcs Tomi 13 alatt csinált egyet. Más meg nyolc év alatt hármat - akár ugyanabban a felsőoktatási intézményben és máris ott van nyolc év hallgatói jogviszony. A darabszám nincs kifejtve, pedig fontos lenne.

Mária 2012.12.15. 20:11:53

Innentől, ha a hallgatóknak van egy csepp eszük, akkor már nem a tandíj mérséklését, nem is Rózsika menesztését, hanem Orbán távozását kezdik követelni. Mostantól ez a minimum!

És még egy ok, hogy hétfőtől Orbán menesztése legyen a tüntető hallgatók célja: előre válogatott statisztákkal ült le tárgyalni, mert a valódi hallgatókkal nem mer leülni egy asztalhoz, a közmédiás hírekben meg bemondatja, hogy tárgyalt az egyetemistákkal.

A Magyar Nemzet listázása miatt meg a Lomnicit a köztévé híradójából kiretusáltató Élő Gábor főszerkesztőnél kéretik reklamálni. Állítólag az elo.gabor@mno.hu a mailcíme.

kzoltana 2012.12.15. 20:13:43

Nézzétek meg a diákok arcát Kósa mellett ezen a fényképen. Mindent elárul...
Kósa Lajos altat, terel - semmit nem mondott az egyetemistáknak, de jól megünnepelte a média. VIDEÓ
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3517_kosa_lajos_altat_terel

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.15. 21:06:38

@Mária: Igazából a romkocsmában előadott performanszban az volt az egyik legszebb, hogy kerek perec bemutatta, hogy hogy is működik valójában a Fidesz szakmai kormányzása. A miniszterelnök haza jön Brüsszelből, kommandósokkal lezárat egy kocsmát, bevisz egy halom biodíszletet (mert demokrácia van ám itt nagyon) kinyilatkoztatja, hogy ő jobbat tud, majd felszólítja a minisztert, hogy csináljon olyat amilyet Ő szeretne, mert ezt Ő eltörölteti, mert Ő úgy látja ez kaotikus. Szakmai egyeztetés, munkaanyag? Minek, ha ő már kocsmázott egyet a kölkökkel. Brüsszelhez visszatérve kicsit, ezt láttátok már? :D fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/c4.0.403.403/p403x403/523853_419361648133019_1282761196_n.jpg

von Putri 2012.12.15. 21:13:39

Tegnapelőtt tüntiztem a szólásszabadságért, tegnap a 100 éves korig mindenkinek ingyen járó felsőoktatásért, ma meg az Agyar Nemzet betiltásáért. Minimum beperelem őket, mert írtak rólam anélkül hogy egyeztették volna velem a tartalmát. Ez így visszaélés a sajtószabadsággal. Én már csak ilyen vagyok, mindig nekem van igazam akármit csinálok. Ezenkívül vannak még akik nem ugyanazt a fagyit nyalják, ők a fideszdroidok, sunyi aljas népség

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.15. 21:23:12

@Komjaga:
Tele a fa.zom, a romkocsmák mélyén merengő köcsög jogászokkal... :DD

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.15. 21:31:31

@von Putri: Szerintem egész biztató, hogy nem kopott ki felétek sem a humor, meg jó, hogy próbálkozol vele. Vicc nélkül, ez fontos dolog. Azonban az ami a Nemzet címoldalán történt az nem vicces. Az a szocializmus legsötétebb időszakát idézi meg. Főleg, hogy jogi kétségek is felmerültek az ügyben amelyek nincsenek tisztázva. Egyébként jelenleg nem a 100 évig ingyenes felsőoktatásért tüntetnek. A felsőoktatásért, ami elpusztul, ha a dolgok nem változnak. Egyébként a képzési ideje lejárta után plusz két félév türelmi idő mindenki költségtérítést fizet. Nem ingyen van ott. A másoddiplomáért az első pillanattól kezdve mindenki fizet. Ez van.

Hefe 2012.12.15. 21:32:50

egy diktaturaban mindent szabad.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.15. 21:39:27

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: :D pedig hát látod milyen szépen elvezetik a kis országunkat. Visznek magukkal biodíszletet, meg kommandósokat, milyen menő már :D

niklex 2012.12.15. 21:51:16

Semmi különös nem történt, csak a szokásos politikusi reflexként előjött, hogy az ellenfél ellen azonnal be kell vetni a karaktergyilkolás fegyverét.
Nem az adott témáról vitázunk (az ugyanis általában nehezen védhető) hanem a vitába szálló ellenfelet személyében próbáljuk hiteltelenné tenni.
Ehhez a statégiához tartozik az Bajnai-Gyucsány plakátozás is, ahol a politikába visszalépését meghirdető Bajnait próbálják villámgyorsan összemosni a roppant népszerűtlen Gyurcsánnyal,hátha így rá is ragad valami

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.15. 21:54:52

@niklex: A mechanizmus azonos, ez rendben van,. Azonban az adatok, ha a Felsőoktatási Informatikai Rendszerből származnak - ahogy ez felvetődött - akkor itt azért kicsit komolyabb kanyarok várhatóak, mint egy mezei karaktergyilkosság esetében.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.15. 21:56:35

Na, hála az égnek ez a lista is megvan! Most már jöhetnek az ügynök-listák is végre! :)

kela-bá 2012.12.15. 22:04:25

" Mocskos dolog a politika !" " A politika a hazugság művészete " " Oszd meg és uralkodj ! " Jó egészséget mindenkinek !

von Putri 2012.12.15. 22:08:27

@Komjaga:
"ami a Nemzet címoldalán történt az nem vicces. Az a szocializmus legsötétebb időszakát idézi meg"

Be kell tiltani a Nemzetet, és ezzel jól pofánrúgjuk a diktatúrát. Ezen kívül fel kell gyújtani a Parlamentet, így már akadály nélkül épülhet a demokrácia. Indítani kell bölcsész szakot minden településen, mert az esélyegyenlőség ennyit igazán megér. Orbánvicó és Semjénzsolti hátsóját be kell kamerázni, hogy még időben félre lehessen ugrani, ha pottyanik az égből

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.15. 22:10:42

@Lutius Lemmingus: Persze, persze, de tudod, hogy én most mit fogok megint kérni ügynöklisták helyett? Minek a listáját J.C.-től? Ceterum censeo: a kórlapokét! Illetve népszavazást a népszavazás visszaállításáról, majd népszavazást azért, hogy a politikusok esetében kötelező legyen a nyilvános pszichológiai alkalmassági vizsgálat. :D Mert komédiában vicces a diliház, de az hogy az ország diliház lett már nem annyira komikus...

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.15. 22:15:56

@von Putri: Látom továbbra is dolgozol ezen az irónia dolgon, nagyon helyes ne add fel, lassan biztos összejön :D. Nem, nem kell bölcsészkar minden faluba, de, ha az alapján lesz felsőoktatás, hogy Viktorotok dumcsizott 10 biodíszlettel egy kocsmában, majd adott 72 órát Balognak, hogy írjon új felsőoktatási koncepciót a vágyai mentén, akkor lesz ám még itt sok nevetnivaló: hvg.hu/itthon/20121215_felsooktatas_keretszam_Orban_level_Balog

halor 2012.12.15. 22:27:03

állami kémkedés rotfl, túl sokat gondolnak ezek a faszkalap juppi macbookos divattüntetők magukról, hát ki a tököm kíváncsi rájuk

Exploiter 2012.12.15. 22:33:02

@von Putri:

Te, ez alapvetően kurva jó ötlet.

Bird 2012.12.15. 22:45:20

Kicsit off, de végre van apropó, hogy elmondhassam:

A kamara elnöke csődbe vitte a cégét, ami nem csak mende-monda: archivum.hvg.hu/article/200142Zsugorodo_Parragh_Rt.aspx
Miután a szakmában elterjedten sok pénzzel hagyott cserben külföldi beszállítókat és tette utcára az alkalmazottait, ő adta be a nagy ötletet a mostani miniszterelnöknek az egymillió új munkahelyről.

Sok éve nincs egy bátor újságíró, aki egyenes adásban neki szegezné a kérdést, hogy mi is lett a cégével, az embereivel? Azok után hogy meri osztani az észt?

Nyék Jenő 2012.12.16. 00:10:08

Diákok! Most már nem szavad itt megállni! A kormány fizessen inden diáknak alanyi jogon tanulmányi támogatást és ne osztályozzanak a nehezebb vizsgákon!

Reggie 2012.12.16. 00:34:09

@Nyék Jenő: Ilyet senki sem akar, mert a diploma leertekelodesehez vezet. A cel, hogy mindenkinek legyen lehetosege tanulni. Ez azert fontos, hogy ne legyenek az emberek olyan hulyek, mint peldaul te is.

ágica1 2012.12.16. 00:35:03

A Gíró-Szász beszél, aki 12 évig volt ingyenes egyetemista?

Szarházy 2012.12.16. 00:38:22

@Reggie:

Légy erős: a diploma csontig leértékelődött az elmúlt 20 évben. Mesterségesen felduzzasztott létszám kamu szakokon, ebből áll a hazai felsőoktatás nagy része

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.12.16. 00:42:28

A szocik szerverét is feltörte a fidesz, majd a Magyar Nemzet az onnan ellopott anyagot megjelentette.

Abból sem lett semmi.
Ebből sem lesz semmi.

Nyék Jenő 2012.12.16. 00:51:48

@Reggie: És mégis, hogyan lesz lehetőség mindenkinek a tanulásra, ha fizetni kell érte és szigorú lesz a követelmény. Csak a tehetősek és/vagy tehetségesek tudnak majd diplomát szerezni!

Reggie 2012.12.16. 00:58:34

@Szarházy: De nem kene tovabb rontani. A tisztesseges szakok diplomaja azert igy is er valamit, a buktatcukrozo szakok meg senkit nem erdekelnek. (Az ertelmetlen/haszontalan szakok tamogatott letszamat 0-ra kene csokkenteni.)

@Nyék Jenő: Ugy, hogy a szigoru kovetelmenyeket teljesitik.

Nyék Jenő 2012.12.16. 01:03:17

@Reggie: Mi van, ha kiderül, hogy a jelenleginél szigorúbb feltételekkel nem képes mindenki diplomát szerezni és itt állunk majd egy rakás kiműveletlen emberfővel!

talicskás munkásember 2012.12.16. 01:52:07

"Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!"
Virág elvtárs

villamos alóli kacaj 2012.12.16. 02:01:33

A töketlen ellenzék ezt sem tudja lecsapni?
Bezzeg, ha fordítva lenne!

2012.12.16. 03:28:38

Érthetetlen, hogy ebben a fasisztanácirasszista diktatúrában hogy lehet büntetlenül ilyen posztokat írni. Sehol a zsidó ÁVH, sehol egy szemkilövetés...

Reggie 2012.12.16. 06:01:37

@Nyék Jenő: Nem. Ez azt jelenti, hogy csak azok kapnak papirt, akik megfelelnek az elvart szinvonalnak. Viszont megprobalhatta. A lehetosege megvolt, csak buta hozza.

MACISAJT 2012.12.16. 06:19:54

Kémkedés, vagy közérdekű adat?:)
Hja kérem, a megélhetési diákvezetők se legyenek szemérmesek...
Ha már az adófizetők pénzéből éldegélnek(nem is oly rosszul).

Amúgy a posztíró igazán megtehette volna, egy füst alatt beidézi a Magyar Nemzet szombati számának nemcsak a címoldalát, de a 2. oldalát is...
Bizonyos kimutatásokról, melyek arról szólnak hogy kiktől is rendeltek az elmúlt években a "szegény" egyetemek 1,8 milliárd forint(!) értékben kommunikációs és egyéb tanácsokat.....
Milen érdekes, a lengyel lászlók, a political capitalok és tsaik felbukkanása.

ier6w7i 2012.12.16. 07:29:02

Most mit csodálkoztok ezen az egészen? Egy másik blogban is leírtam véleményem: ez a karaktargyilkosság tipikus példája! És a kormányzati cinizmusés és arroganciáé!

Megtenné valaki, hogy a hasonló nyilvános adatbázisokból összeállítja és publikálja a kormnypárti képviselők vajon hány évig jártak egyetmre stb listát? Biztos ott is van sok-sok érdekesség. Pl az is érdekes, hogy a csúnya rendszer alatt ki és vajon hogy kapott ösztöndíjat oxfordi tanulmányokra, Deutsch Tominak miért tartott annyi ideig az egyetem és miért csak mint parlamenti képviselő sikerült diplomát szereznie, ki milyen KISZ finkciót töltött be stb

Mondjuk az ügynökatktákat pont ezek a képviselők nem engedik nyilvánosságra hozni (pedig sztem már ellopatták régen a legkényesebbeket!), de másoknak a címét is lehozza az újság (véletlenül kipottyant a statisztikából!), hogy ott lehesssen a lakása előtt tüntetni.

kpityu2 2012.12.16. 07:30:52

Emlékszik még valaki arra, hogy mit jelen a simicskázás?

Kulmar 2012.12.16. 08:00:45

amúgy nem értem, hogy milyen összefüggés van a tanulmányi idő és a keretszámok között, aki 8 éve egyetemre jár, az már legalább 3 éve fizet érte. De sokkal valószínűbb, hogy már előtte is fizetett, mert egyébként 5 év alatt sikerült volna elvégeznie. SZóval ismereteim szerint tandíj már kb. 12 (14) éve van, ingyenes oktatás pedig csak keveseknek jut.

hosszupuska 2012.12.16. 08:06:33

Idáig is eljutottunk !!
Nincs az a pont / helyzet, amit alul ne lehetne múlni !
Orbanbasi először leszalámizta a saját koalíciós partnereit, lásd Kisgazdák, MDF, közben persze az egész országot.
Most pedig elérte a politikai pedofilia, reméljük nem több !!! , csimborasszóját azzal, hogy a diákságot is meg akarja osztani.
Miután október 23-ra gyerekeket hozatott a saját ünneplésére ...
Meddig, miért hagyjuk ezt ?????

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2012.12.16. 08:54:07

@GUMIMACISAJT: Parasztgyerek te inkább a cigányod lenyúlásaival foglalkozz! Kezdésnek itt van mindjárt a Századvég...

preddy 2012.12.16. 08:59:50

Mikortól lesz vajon kötelező minden háznak házmestert alkalmazni?
A TEK jelöli majd ki a választható személyeket?

preddy 2012.12.16. 09:01:46

@villamos alóli kacaj:

Ez bizony politikai impotencia, szerintem gyógyíthatatlan...

Antonio Coimbra De La Coronilla y Azevedo 2012.12.16. 09:09:26

Az adatok forrása feltehetően a FIR (Felsőoktatási Információs Rendszer), ahova minden egyetemnek le kell jelentenie a hallgatók adatait. Ezek személyes adatok, vagyis nem adhatók ki akárkinek (csak: rendőrség, bíróság és TB-kifizetőhely írásos megkeresésére). Ha teszem azt, bejön valamelyik hallgató apja, és megkérdezi, idejár-e a fiam, még ezt sem mondhatják meg.
Az adatok kiszivárogtatóját nem a tanulmányi osztályokon kell keresni.

preddy 2012.12.16. 09:11:10

@Antonio Coimbra De La Coronilla y Azevedo:
Költői kérdés: ki fér hozzá a FIR-ben mindenki adatához?

Antonio Coimbra De La Coronilla y Azevedo 2012.12.16. 09:14:52

@preddy: Bár költői a kérdés, így gondolom tudod a választ, azok kedvéért, akiknek ez nem ilyen egyértelmű, válaszolok: Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Benbe · http://www.benbe.hu 2012.12.16. 10:03:01

@Antonio Coimbra De La Coronilla y Azevedo: Ennyire nem kell elbonyolítani a dolgot, hogy "szivárogtatásról" beszéljünk. Az egyetemi tanulmányi rendszerek ezeket az adatokatbárkiről kiadják, csak be kell tudnod lépni. Nyílván a minisztériumban is van eltés, Debreceni Egyetemes, meg nem tudom, milyen hallgató vagy oktató, csak be kellett írniuk a keresőbe a diákvezető nevét, és máris tudják, hogy mikor kezdett.

Benbe · http://www.benbe.hu 2012.12.16. 10:04:09

@preddy: Azt nem tudom, de én magam bármely eltésről meg tudtam mondani, hogy mikor kezdte az egyetemet az ETR idején. Neptunba még nem léptem be, szerencsére már nem érint.

Namir 2012.12.16. 10:21:00

Az, hogy hány éve kezdték az egyetemet/főiskolát nem egy olyan adat, ami ne lenne megtudható 2 perc alatt: pl. a Facebookról stb. És valleg beszédtéma is a hallgatók között, ha valaki túl sokáig jár egyetemre. Ezért kár hisztizni.

Inkább azzal kellene foglalkoznia a szabotazs.blog.hu-nak, hogy miért ilyen emberek képviselik a hallgatókat, és ennek ismeretében alkalmasnak találják-e őket erre a feladatra. Szerintem oltári nagy égés, hogy olyan emberek akarnak másokat (is) képviselni, akik képtelenek tisztességesen haladni a saját tanulmányaikkal.

Úgy tűnik a világ nem változik: amikor én voltam egyetemista, a tankör legrosszabb tanulója volt a legaktívabb a politikában. :)
(Ki is bukott.)

Antonio Coimbra De La Coronilla y Azevedo 2012.12.16. 10:28:00

@Benbe: A kulcsszó pedig a "be kell tudnod lépni", ugyebár. Mert aki be tud lépni, arra vonatkoznak az adatvédelmi szabályok. A Neptunba, ETR-be tudomásom szerint csak a felsőoktatási intézményben dolgozók (és hallgatók) tudnak belépni, a minisztérium, kormányszóvivő, minisztériumi gizikék nem. Akkor sem, ha korábban felsőoktatási intézményben dolgozott, mert a kilépése napján elveszik a hozzáférését. Személyes adatokat csak az ott dolgozók láthatnak, és ők sem mindenkinek minden adatát. Ha pedig valamelyik ott dolgozóról kiderül, hogy jogosulatlanul kiadta valaki személyes adatát, az megnézheti magát, hidd el. Ezért gondolom, hogy nem a TO-król kerültek ki az adatok.
A "szivárogtatás" meg csak annyira bonyolult, mint a címben említett kémkedés :-)

Benbe · http://www.benbe.hu 2012.12.16. 10:39:34

@Antonio Coimbra De La Coronilla y Azevedo: A hozzáférés örök, nem veszik el. Lehet, hogy az adatok személyesek, de erre vonatkozóan tájékoztató nincs, alá nem írtam semmit (mint ahogy a sok év egyetem alatt soha), és amit ~50000 ember tud, az nem titok.

Az, hogy hány éve jár oda valaki mindenki számára elérhető, még külön adatkérés sem kell hozzá, az EHA-kód középső betűje elárulja. Ki lehet listázni minden hallgató aktív és korábbi képzéseit is, tehát lehet tudni, hogy az illető szakváltás vagy másoddiploma miatt van még ott, vagy az első képzésével szenved.

Komjaga · http://szabotazs.blog.hu 2012.12.16. 10:46:15

@Namir: @Antonio Coimbra De La Coronilla y Azevedo: Namir tekintve, hogy milyen részletesen listázták a hallgatói adatokat, azt szinte kizárhatjuk, hogy a folyosón beszélgették, vagy FB-n ránézett a profilra, főleg, hogy onnét ilyen adatokat megint nehéz kiszedni. Anotnionak meg teljesen igaza van, hogy az ETR használatának megvannak a maga adatvédelmi szabályai, azt akkor fogadtad el, mikor megkezdted az ETR használatát. Szóval más adatainak lenyomozására használni jogilag aggályos. Szintén jogilag aggályos, hogy a minisztérium arra használja a FIR-t hogy a nemzetnek, avagy a szóvivőnek lejáratólistákat állítson össze. A szabotázs blog azért foglalkozik ezzel, mert alapvetően úgy érzi, hogy alapvető állampolgári jogok sérülhettek az eljárás során. Azzal, hogy a hallgatói vezetők milyenek azért nem foglalkozunk annál részletesebben, mint mondjuk az anyagban szerepel, mert minket nem érdekel az anyja neve, vagy az adószáma. Azért ilyenek a hallgatói vezetők, mert a hallgatók ilyeneket választottak. Ha nem tetszik a rendszer részt kell benne venni és meg kell változtatni. Nem mások adatait lopkodni, meg Fidelitaszosokkal szervezgetni álegyeztetéseket.

Tomycat 2012.12.16. 10:47:55

@von Putri: Ertem en, hogy fajdalmas ha a kedvencek kicsit hulyet csinalnak magukbol, de nem erdemes ettol kiborulni. Egyszerubb elfogadni, hogy itt nagyon elrontottak valamit. Az is megoldas, ha tudomasul vesszuk, hogy politikai partokat nem FTC drukkerkent szivbol tamogatunk, hanem esszel es tetteik alapjan.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.12.16. 10:50:34

Azért valamilyen szinten érthető, hogy egy diákvezető kicsit több ideig egyetemista.
- én sem nevezném ki a 19 éves Gipsz Jakab elsőéves büfé-könyvtás szakos hallgatót bivalybasznádról Hök elnöknek.
- ahhoz hogy Gipsz Jakab odáig eljusson fel kell mennie a ranglétrán, és tennie is kell valami értelmeset, ami mondjuk 2-3-4 év.
- szegény Gipsz Jakab negyedévesen elért a Hök elnök szintig megválasztják, aztán egy év múlva graduál. Csókolom jöhet a következő.
- belátható hogy ez abszolúte nem a hallgatók érdekét képviseli. egy Hök elnök legyen Hök elnök 3-5 évig. És 100%-osan Hök elnök legyen. Ha viszont 100%-osan elnök akkor a maradék 0% idejét tudja a tanulmányaira fordítani.
- nem mellesleg basznám szájba azt a Hök elnököt aki azt mondja hogy bocs két hét múlva matekszigorlat, szarok a farmara basszátok meg.

Antonio Coimbra De La Coronilla y Azevedo 2012.12.16. 10:53:38

@Benbe: Te most nem a Neptunról beszélsz, gyanítom. Mert ahol Neptunt használnak, ott nem az általad leírtak érvényesek. A Neptun kód egy algoritmus alapján generált kód, amely első ránézésre nem árul el semmilyen adatot. Aki ismeri az algoritmust, az persze vissza tud fejteni belőle személyes adatokat (de a kezdési évet pl. pont nem). A MN-ben megjelent hallgató listán jócskán szerepelnek "Neptunos" intézmények.
A FIR annyiban mindenképpen több adatot ad, mint egy tanulmányi rendszer, hogy az összes létező jogviszonya (a felsőfokú szakképzéstől a PhD-ig, ELTE-től a Zsigmond Király Főiskoláig) ott van nyilvántartva. Ezért is gondolom, hogy inkább innen vannak az adatok.

@Namir: Senki nem hisztizik, csak aggályoskodunk picit. Az, hogy a kocsmában megbeszélik, hogy már 8 éve dekkolnak az egyetemen, vagy hogy a fb-on ez van, akinél látszik, az egy saját döntés. Nem arra szánják, hogy egy napilap címoldalán lejáratásra használják fel ellenük. Én magam az adatok ilyetén felhasználása miatt vagyok kissé kiakadva.

Tomycat 2012.12.16. 11:13:39

@libbancs: 1. Zsido AVH nincs, lista van, tehat valami AVH szeruseg mar van.
2. Szemeket meg nem lottek ki, de a vakitas szemfenyvesztessel megy romkocsmakban.
Gyilkolnak viszont, elobb karaktert, es ha most ezt megusszak, akkor ettol mar csak par lepes es itt-ott el-eltunik egy egy diak, ellenzeki.stb....Na akkor az altalad olyan nagyon hianyolt szemkinyomas is meg lehet, de nem fogja latni senki, mert ezt diktaturakban diszkreten csinaljak nagy hazak pincejeben.

Steve123 2012.12.16. 11:35:54

Félve értek csak egyet a tandíjjal és az alábbi bejegyzéssel. Akármilyen rendszert is találnak ki a lényeg az, hogy kevesebbe kerüljön, mint most. Jó lenne az ingyen felsőoktatás, meg az ingyen autópálya is.

kerdezzbatran.blog.hu/2012/12/09/ingyenes_felsooktatast_ingyenes_sort

thwarter 2012.12.16. 12:29:58

Most komolyan valaki beveszi, hogy havi 5000 szoctambol meg lehet elni? Csak azokat akarjak osszeugrasztani a diakokkal, akik eletukben sosem tettek be a labukat meg a gimibe sem...

wadmalac (törölt) 2012.12.16. 12:46:43

Azért ez a ki hány éve jár egyetemre elég egyszerűen kideríthető bárhonnan, vannak ugyanis évfolyamtársak, családtagok, barátok, akik tudnak ilyen "szigorúan titkos" adatokat az emberről. Nem kell ehhez egyetemi tanulmányi rendszereket bűvölni.
Azért a megélhetési diákvezérek, pl. a szegedi EHÖK elnökről láttam egy videót, a korábbi kollégái, HÖK-ösök, egyetemi vezetők, egyszerű hallgatók is elmondták róla a véleményüket. Nem éppen pozitív volt az összkép.

A HÖK-ös szerintem közszereplő, tűrnie kell a kritikát, az adatai nyilvánosságát. A saját tapasztalatom szerint a HÖK-ös vezetők pont olyanok, mint a nagy politikusok csak egyelőre még a saját kis szemétdombjukon kakaskodnak.

HírTV-s a riportműsor, de ennek ellenére elég jó képet fest a tipikus kapzsi, zsarnok HÖK-ösökről:

www.youtube.com/watch?v=2aHO9ydsyic

szerintem aki volt egyetemista, annak van egy reális képe a HÖK-s gecikről

most Orbánról nem szólnék, megteszik azt helyettem mások :) végülis ő is HÖK/KISZ stb. háttérből jött és lett politikus, ahogy a legtöbben

wadmalac (törölt) 2012.12.16. 12:59:20

@thwarter: azt ki mondta, hogy a szoc támból kell megélni?
nem arra van kitalálva
az egy kis kiegészítés, ha viszel egy igazolást, hogy X összeg alatt van az egy főre jutó jövedelem a családodban vagy egyéb nyomorod van
amikor én jártam egyetemre, azok is kapták, akik alacsony jövedelemről tudtak igazolást hozni, közben pénzes vállalkozó volt az apjuk

az önkormányzat által adott szociális ellátások sem a megélhetés 100%-os fedezését szolgálják

arra kitalálták már régen a MUNKÁT

Ver Sacrum 2012.12.16. 13:12:58

Amúgy ennek a Parraghnak van valami érdemi funkciója azon kívül, hogy vezet egy szellem-intézményt, és hogy azt mondja a médiában, amit Ovi hallani akar?

fidler 2012.12.16. 23:49:26

Ez a Parragh, annyira gyenge, hogy, ha ma lennék tartótiszt be sem venném a III/III.-as ügyosztályra, ilyen lökött, még a nevét sem tudja leírni a konspiráció alapszabályaival nincs tisztába! Egy Kálmán Olga az ujja köré csavarta öt perc alatt, még a nagymama nevét is elmondta, hogy lehetne erre titkokat bízni, már a Viktort is kezdte bemocskolni, még jó, hogy eltelt a műsoridő!!!
A Giró, meg mint neve is mondja nem százas, harmat az is, pislog, úgy nem lehet folyamatosan hazudni, ezt kell megtanulni először, kár volt belétek az a 13 milliárd forint!!!!

[c] 2012.12.17. 16:40:26

@Namir: "Szerintem oltári nagy égés, hogy olyan emberek akarnak másokat (is) képviselni, akik képtelenek tisztességesen haladni a saját tanulmányaikkal."

Na ja. Viszont orbitális csúsztatás azzal operálni, hogy "lám, a HÖK-ösök 8-10 éve ott rohadnak az egyetemen, TEHÁT a zegyetemisták (értsd: en bloc) 8-10 éveket rohadnak az egyetemen (a te adódból)". Ugyanis a HÖK-ösök igen kivételezett helyzetben vannak az átlag egyetemistához képest, kezdve ott, hogy az összes anyagi támogatást lezsírozzák maguknak, miközben nem kap olyan, akinek szüksége lenne rá. Egy HÖK-ös évfolyamtársunk megkért más évfolyamtársakat, hogy vegyenek fel neki egy kurzust ETR-ben; ők pedig megnézték azt is, milyen pénzeket kap.

RSS

táblácska

"Ez a kis magyar világ itt háborog: fekete, csúnya felhők kavarodnak rája. Aki nem csupán arra termett, hogy egy számmal növelje a születési és halálstatisztikát: most nem alkudhat. Harcol, ahogy tud. Kezeli a viharágyút a butaság, sötétség ránk tornyosodó felhői ellen." - Ady Endre

FB

propeller+blogroll (fck bloghu)

Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben bármilyen építő/romboló megjegyzésed, ötleted, információd volna, nyugodtan írj a szabotázs e-mail címére.

süti beállítások módosítása